Селище с кални улици, малка част от тях - покрити с калдъръм. Предимно дървени, схлупени, едноетажни сгради, единици от тях с каменна основа. Така е изглеждал Бургас в края на 19 век. Върху този фон първите архитекти, които са били чужденци, започват да създават новият облик на града, разказва в авторската си рубрика „Старият Бургас“, историографът Митко Иванов. Кои са обаче първите сгради, построени след Освобождението и Съединението на България?

Старият Бургас: Европейските възпитаници променили облика на града

„Проучванията ми в продължение на години насочват към две сгради – Девическата гимназия, завършена през 1894 г. от австрийския арх. Херман Майер. Днес по-известна като Музея на „Богориди“. Другата е днешната сграда на Агенцията по вписванията или Старият съд, завършена около 1895 година. Тогава те са се извисявали, внушителни и различни на базата на малките къщурки и са носели стила на Европа. Тези две постройки очертават приблизително източния и западния край на града. В картички запазени от това време може да бъде видян контраста между зданието на Стария съд и общия облик на града. За жалост, няма документи насочващи към автора на сградата“, коментира Митко Иванов.

Интересното е, че първите автори на съвременни сгради в Бургас са жители и възпитаници от Западна Европа. „Малко след това към европейските школи се насочват и първите местни момичета и момчета с цената на големи лишения. За това говори пощенска картичка от това време, в която студент по архитектура от Бургас описва цената на студентския си живот в Брюксел – квартира, такси, транспорт. Първите български архитекти на Бургас са тези завършили в чужбина хора и макар да нямат местни корени, са приети като част от града, защото са оставили не само творчеството си тук, но голяма част от живота си“, допълва историографът.

Една година „Старият Бургас“. Обзорно предаване

Първата сграда проектирана от българин е на ЖП гарата, представляваща голям комплекс от постройки. Проектиран е в продължение на десетилетия. Авторите са архитектите Никола Костов и Кирил Маричков, дядото на известния български музикант. Обектът е готов напълно едва след построяването на Пристанището.  

Всъщност района на гарата, пристанището и митницата се очертава като началото на промяната на Бургас към съвременен град с европейски облик. Това са и институциите, които дават простор на бизнеса за да може в следващите години да бъдат привлечени към Бургас едни от най-предприемчивите хора на България и да започне задвижването на мощното развитие на града в следващите няколко десетилетия, когато той се утвърждава като най-бързо развиващият се страната.

Бургазлийките през ХIХ век: Сред първите жени на върха

Космополитният архитект Адолф Герар е автор на Бургаското пристанище. Строежът му започва около 1894 – 1895 година. А през 1903 г. лично от Фердинанд новото Пристанище е открито. Първата част от сградата на Митницата е построена през 1903 г. Комплексът е завършен през 1911 г. Интересен е факта, че абсолютно цялата сграда е построена върху каменен насип. Другата емблематична сграда е на мястото на хотел „Булаир“, която е дело на арх. Мария-Луиза Досева- Георгиева.

Кои са другите имена, които маркират днес класическият, а тогава съвременен облик на града, чуйте от Митко Иванов в звуковия файл:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм