Тема изключително щекотлива и дискутирана сред специалистите и широката публика – Пиргос и Порос.  Този ключов  казус в  историографията на бургаския край и смесването на двата близки по местонахождение и по звучене топонима, целенасочено или неволно, избра историграфът Митко Иванов за своята авторска рубрика по Дарик Югоизток – „Старият Бургас“.

„Разбира се, историята на Порос (Пудизо, Поро, Порро, Форос, до дн. кв. “Крайморие”) е част от историята на Бургас, както и археологическите обекти при Сладките кладенци, на връх Шилото, в комплекс “Изгрев”, на 10-ти километър и дори Минералните бани. Това в никакъв случай не означава, че Порос и Бургас са били едно и също селище. Нито пък означава, че Бургас преди ХVIII век е бил на друго място, след което се бил преместил около днешния център“, коментира Митко Иванов.

Защо тогава Порос е толкова дискутиран в историографията на Бургас?

На територията на съвременния Бургас в продължение на хиляди години има ясни следи от различни цивилизации. Откритият археологически материал при днешния център обаче е твърде беден в сравнение с околните Несебър, Поморие и Созопол. Липсва приемственост в историческото развитие на Бургас, а цели столетия са “бели петна”.

Порос най-добре “запълва” тези петна.

Очевидно затова погрешната теза, че Пиргос и Порос били едно и също селище, има поддръжници и до днес. Вероятно поради недостиг на информация и водени от патриотични, няколко автори развиват в различни варианти тезата, че Порос и Пиргос/Бургас са едно и също селище и пристанище. Част от тези автори дори локализираха Порос (Поро/Порро) при оттока на Бургаското езеро, или, променяйки тезите си, се опитват да ги нагодят според новите изследвания (293; 301:с.32), разказва още историографът и писател.

По думите му, не звучат достатъчно сериозно мненията, че Бургас бил първо на нос Порос/Форос (при кв. “Крайморие”), а през ХVI, или ХVII, или ХVIII век се бил преместил при днешния център (300; 337:с.668; 301).

Как тогава землищата на Порос и на Пиргос са описани през 1493-1502 г. в два различни вакъфа?   

Ако Бургас се е преместил от полуостров Порос/Форос на днешното си място, как на полуострова е продължил да съществува Порос/Форос  като пристанище и селище, посочван в не малко извори чак до началото на ХIХ век (868)?

На тези въпроси и на още много други, чуйте в звуковия файл отговорът на Митко Иванов:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

„Старият Бургас“ с Митко Иванов: XVII век – малкото пристанище с огромни обороти

В Бургас за първи път - 2: Митко Иванов за малкия град и голямото пристанище