Преди 20 – 30 години, когато чествахме Деня на народните будители, ние отбелязвахме паметта основно на българските герои, които са събуждали в най-трудни моменти народната свяст. Много малко се знаеше тогава за местните, бургаски будители. Сякаш Бургас оставаше в периферията, с усещане, че тук не е имало достатъчно достойни хора, чийто отпечатък да си струва да бъде почетен. Благодарение на няколко души обаче днес има голяма промяна в отношението и признанието към тези личности“, така Митко Иванов анонсира темата на рубриката „Старият Бургас“, посветена на бургаските будители.

Той избра да насочи прожектор към петима от тях. А общото помежду им, освен следата, оставили след себе си за поколенията, е и трагичната им съдба. Само един от тях е реално роден в Бургас.

„Бургас е град на кипежа, който е имал по-голяма динамика, отколкото останалите градове на страната. Тук обмена на население, преселването и отселването се е случвал с много голяма динамика. Това е и причината, поради която част от личностите, допринесли за развитието на града да не са родени в него. Но всички те са го обичали и са дали много за него“, коментира още историографът и автор на рубриката.

В настоящия брой фокусът на Митко Иванов е насочен към поп Георги Джелепов, роден 68 години преди Освобождението в село Звездец.

Александър Георгиев Коджакафалията, който използва цялото си натрупано богатство за нуждите на хиляди нуждаещи се бургазлии и бежанци. А имотите си на църкви,  болници, организации, училища и общини. Рикардо Тоскани, но не само заради създаването на едни от най-красивите сгради в Бургас, а за това, че в сръбско – българската война, той основава дружество за взаимопомощ и сам повежда десетки италианци-доброволци към Сливница. Жени Божилова Патева, която с изключително модерни и трудно възприемани за времето си в Бургас подходи започва да създава благотворителни дружества и да се бори за равенството на жените в години, във времена, в които на дамите, дори не се е разрешавало да напускат сами дома си. Не на последно място стои, роденият в Бургас Ясен Русалиев, който два пъти е бил кмет на града. Но достойнствата, които проява и дейността му с любов към родина и общество, надхвърлят ролята му на градоначалник.

За влиянието на всички тях, за реакцията на тогавашната общност и за трагичната им съдба, чуйте повече от Митко Иванов в звуковия файл: