Мога да връча мандат за съставяне на правителство, когато има структурирани парламентарни групи. Това коментира пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той изрази очакване народните представители да изпълнят дълга си към гражданите и да конституират Народното събрание, защото трябва да бъдат гласувани важни закони и има институции, които работят с изтекли мандати.

“Положението става безнадеждно” и отново не избраха председател на НС (обновява се)

Според президента, ако депутатите продължават по този начин, ще се стигне до пълен блокаж на държавата.

По време на реч от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Кристиан Вигенин отговори на думите на президента: "Блокажът още на първото заседание, за съжаление, работи за тези, които искат да покажат, че парламентът е излишна институция, че парламентът, въпреки правомощията, които са му дадени по Конституция, не е в състояние да работи".

„Голямото жури“: Виктор Лилов предлага фикусът в парламента да стане председател

В четвъртък пред журналисти в Брюксел Радев заяви, че е крайно време да намерим изход от политическата криза, в която се намираме. 

Президентът изрази надежда разумът да вземе връх и народните представители най-сетне да конституират Народно събрание. По думите му това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира. Радев отчете, че без избора на председател не могат да започнат и консултациите за съставяне на кабинет.

Ще бъде ли избран председател този път? Какво мислят депутатите

Втори ден президентът Румен Радев е в Брюксел за срещата на Европейския съвет. Той коментира още, че всички държави застават зад България за присъединяването ни към Шенген.

По думите му в Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия са  гласували „за” България и Румъния и само четирима „против”. Според него това ясно показва, че двете държави стават заложник на вътрешната политика на Нидерландия и това няма да издържи дълго.

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

Междувременно народните представители вече трети ден не могат да изберат председател на парламента. "Положението става безнадеждно" - с тези думи Вежди Рашидов даде 30-минутна почивка на депутатите след поредния неуспешен опит.

“Нека да си свършим работата днес. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС”, заяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС в началото на заседанието. 

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

"Възраждане" отново посочи Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя ще подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала.

От БСП потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на колегата му Георги Свиленски нееднократно всички депутати са призовавали Вигенин да поеме управлението на НС в тежки дни.

След първото гласуване, депутатите не избраха отново председател. Нито Цонев, нито Вигенин и Рангелова събраха достатъчно подкрепа. Последва балотаж между двамата, събрали повече гласове в подкрепа - Цонев и Вигенин. На балотажа отново нямаше достатъчно подкрепа за нито един от двамата. 

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

И в предишните дни политическите партии не успяха да постигнат консенсус и да се обединят около един кандидат.

„Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ оттеглиха своите първоначални номинации, а за поста останаха да се борят Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и новото предложение на „Възраждане“ – Цвета Рангелова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм