Силни думи отправи доайенът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов към народните представители, които втори ден не могат да изберат председател, предаде БГНЕС.

"Никога през живота си не съм слагал пред името си нищо. От доброто име, което човек създаде няма титла по-голяма", заяви Вежди Рашидов.

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

"Продължаваме промяната" направиха много голяма крачка – това се иска, иска се да работим за българския народ и ви поздравявам", обърна се Рашидов към представителите на формацията.

"Когато оттеглихме достойното име на Росен Желязков – добър човек, попитаха ме може ли докато парламента заработи и се състави, в името на това българският парламент да се сглоби, да седнем и да работим, да направим комисии", каза още Рашидов във връзка с това, че неговото име бе посочено като консенсусно предложение.

Депутатите спориха за критерии за избор на председател на парламента

Това не е шега, отговорността е страшно голяма, предупреди Рашидов.

От най-високата трибуна в държавата той се извини на Корнелия Нинова за острите влизания, които са имали през годините. До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа, каза той.

"Моля, от тук нанатък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората", заяви Вежди Рашидов.

Никой не се отзова на поканата за открити консултации на ПП

Депутатите ръкопляскаха на крака след речта на Вежди Рашидов. Вижте объщението му към народните представители във видеото. 

А 48-то Народно събрание продължава да е без председател. Втори пореден ден политическите партии не успяха да постигнат консенсус и да се обединят около един кандидат.

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

След "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Възраждане" също оттеглиха своите първоначални номинации и за поста останаха да се борят Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и новото предложение на "Възраждане" – Цвета Рангелова. Въпреки по-спойния тон на дебатите, резултатът остана същият – никой от кандидатите не събра необходимите гласове, за да оглави Народното събрание.

На първото гласуване депутатите не избраха Йордан Цонев от ДПС за председател на 48-ото Народно събрание. Гласуваха 225 депутати – „за” бяха 102, „против” – 66, 57 се въздържаха. При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха, за да гласуват отново за председател на НС

Кристиан Вигенин от БСП също не събра необходимата подкрепа. На първото гласуване „за” гласуваха 74 депутати, „против” – 7, а 144 се въздържаха.

На балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм