Депутатите отново ще направят опит да изберат председател на Народното събрание, след като това не се случи в първия работен ден на новия парламент. Кандидатите за поста до момента са 4 – Росен Желязков от ГЕРБ, Петър Петров от „Възраждане“, Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС. „Продължаваме промяната“ заявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, но въпреки това няма да подкрепят издигнатия от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

„Продължаваме промяната“ оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС

В 10 часа ще започна вторият работен ден на новото Народно събрание с основна точка – избиране на председател на парламента. На практика беше продължено вчерашното заседание, което не беше закрито, тъй като мнозинството не одобри никой от кандидатите за поста.

Втори ден депутатите не могат да изберат никой от кандидатите за поста. От Продължаваме промяната оттеглиха своята номинация и така претендентите останаха 4 – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Петър Петров от Възраждане и Кристиан Вигенин от БСП. Това обаче не направи събирането на необходимото мнозинство по-успешно. 

Депутатите отново ще направят опит да изберат председател на НС

Най-много гласове – 107, получи Росен Желязков. Те обаче не са достатъчни, тъй като по правилник е необходимо подкрепа да дадат половината плюс 1 от присъстващите депутати. След едночасова почивка народните представители ще направят още 1 опит да определят своя председател. 

Вежди Рашидов обяви почивка от един час с думите, че това е последен шанс.

След излизането от пленарната зала Христо Иванов обяви, че всички трябва да си оттеглят кандидатурите и да се мисли за надпартийна фигура. 

„Трябва да излезем от политическата логика“, обясни той. 

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че от партията му обмислят оттегляне на кандидатурата на Росен Желязков. 

Василев: Каним всички лидери на публични консултации

Асен Василев и Кирил Петков предложиха открита среща на лидерите на партиите. 

„Кризата е безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от от нея“, коментира Василев, като допълни, че само публични консултации с лидерите са изходът от ситуацията.

„Те трябва да се излъчват онлайн, за да виждат всички български граждани какво се случва, така ще решим конституционната криза заедно“, допълни Василев.

ОТ ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков. 

ОТ ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков

Десислава Атанасова обясни, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е оторизирано да взима всякакви решения от името на коалицията. Тя обясни, че парламентарната им група няма да присъства на никакви срещи извън тези, които се провеждат в пленарната зала. 

„Считате ли, че това е отказ от дебат? Полагаме всякакви усилия“, коментира тя.

От „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ ще трябва да се консултират с парламентарните групи след срещата, в която от ГЕРБ-СДС не взеха участие. 

„Задкулисните договорки при затворени врати не могат да дадат решение“, коментира Асен Василев. 

По думите му са пожелали този формат на среща, защото в зала партийците говорят на електоратите си, а не помежду си. 

От „Продължаваме Промяната“ дадоха идея всяка партия да номинира личности от другите партии, които според нея са достойни за поста на председател на Народното събрание. 

Към 14:30 приключи председателският съвет, а  депутатите се завръщат в пленарна зала. Към този  момент лидерите на партиите отказват коментари относно това дали е взето решение или не. 

Кирил Петков заяви, че от „Продължаваме Промяната“ имат три основни критерии за избор на председател: опит, неконфликтна личност и с добър авторитет в обществото. Даниел Митов обясни, че критериите са трудно измерими.

Десислава Атанасова съобщи, че „по тази тема няма никакво категорично съгласие“ и се извини на българските граждани. Тя посочи, че предложила Вежди Рашидов да бъде избран за председател, но и за това няма консенсус. 

От „Възраждане“ предлагат точно обратното- да се направят номинации на непознати лица, за да не предизвикват острите реакции на другите партии. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм