Каним лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации в 12 ч. днес в зала Запад на Народно събрание. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на извънреден брифинг в парламента.

ГЕРБ приема предложението за ротационно председателство на НС

„Кризата е безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от от нея“, коментира Василев, като допълни, че само публични консултации с лидерите са изходът от ситуацията.

Депутатите се събраха, за да гласуват отново за председател на НС (обновява се)

„Те трябва да се излъчват онлайн, за да виждат всички български граждани какво се случва, така ще решим конституционната криза заедно“, допълни Василев.

„Преди 10 месеца този процес работеше успешно“, допълни и Кирил Петков.

“Единственият начин всички български граждани да са сигурни, че няма нищо задкулисно, няма сделки и др., дебатът да се състои пред всички. И хората, които могат да взимат решения да присъстват там. И г-н Бойко Борисов, ако реши - да заповяда“, заяви Петков.

Атанасов към ГЕРБ: Оттеглете кандидатурата си за председател на НС

Втори ден депутатите не могат да изберат никой от кандидатите за поста. От „Продължаваме промяната“ оттеглиха своята номинация и така претендентите останаха 4 – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Петър Петров от Възраждане и Кристиан Вигенин от БСП. Това обаче не направи събирането на необходимото мнозинство по-успешно. 

Най-много гласове – 107, получи Росен Желязков. Те обаче не са достатъчни, тъй като по правилник е необходимо подкрепа да дадат половината плюс 1 от присъстващите депутати. След едночасова почивка народните представители ще направят още 1 опит да определят своя председател. 

Костадинов: Оттеглянето на кандидатурата на Минчев е златен пръст за ГЕРБ

Вежди Рашидов обяви почивка от един час с думите, че това е последен шанс.

Никой не се отзова на поканата за открити консултации на „Продължаваме промяната“. 

По думи на Кирил Петков процесът не е свършил. „Това е покана, призив към останалите формации да дойдат, когато са готови и искат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм