„Продължаваме Промяната“ оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев. Решението е взето след заседание на парламентарната група на партията.

Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”, призова ГЕРБ да оттеглят Росен Желязков като кандидат за председател на 48-ото Народно събрание, предаде NOVA.

„Много правилен ход на „Продължаваме Промяната” да си оттеглят кандидата. Това принуждава ГЕРБ да направят същото. Ако твърдят че са национално-отговорни, трябва да го оттеглят. Ако не го направят, останалите политически сили ще изберат друг председател, независимо от ГЕРБ. Не очаквам Росен Желязков сам да се оттегли”, каза той.

„Продължаваме промяната“ оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС

„Много драматично гледаме на тези неща. Вярно е, че вчера беше тържествен ден. Смятам обаче, че беше много полезен  ден за българската демокрация. На всички ни стана ясно, че ГЕРБ макар и да си купиха изборите, са в изолация, включително и скритият им съюзник ДПС на второто гласуване не ги подкрепиха”, допълни депутатът от ДБ.

По думите му „Демократична България” отново е доказала, че е последователна, конструктивна политическа сила. „Доказахме го вчера, защото не издигнахме наш кандидат. От тук нататък ще трябва да преценим дали се налага такъв ход от наша страна”, поясни Атанасов.

Делян Добрев: Оттеглянето на Никола Минчев беше ход към нова конституционна криза

Според него председател на НС трябва да е човек извън двете първи политически сили.

„Вчера привечер от ДБ обсъдихме варианта с ротацията. Това е възможно, макар да е сложно технически. Първият избран трябва да бъде Никола Минчев, защото на последното гласуване той имаше 2 пъти повече гласове, отколкото Росен Желязков”, каза още депутатът.

„ДБ няма да направи сделка с ГЕРБ, докато аз съм съпредседател. Борисов вечно търси начин да се допре до нас. Той трябва да се оттегли от партията му”, коментира Атанас Атанасов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм