Партиите в парламента дават разнопосочни предложения за изход от кризата с избора на председател на Народното събрание. 

Депутатите се събраха, за да гласуват отново за председател на НС (обновява се)

  • От ГЕРБ-СДС обявиха, че са готови при следваща процедура да не издигат свой кандидат. 
  • От „Демкратична България” предлагат всички да оттеглят кандидатите си и да се търси консенсусна фигура, чиято подкрепа да не е политическа. От „Продължаваме промяната” пък поканиха всички парламентарно представени партии на публични консултации, на които да се търси изход от кризата. 

Първата консултация започна в парламента. 

Председателят на Народното събрание да бъде излъчен по формула, подобна на тази, че най-възрастният депутат открива първото заседание на парламента, обясни в кулоарите Христо Иванов от „Демократична България”.

Атанасов към ГЕРБ: Оттеглете кандидатурата си за председател на НС

“Влизаме в тежка конституционна криза, която касае не само законодателната дейност на Народното събрание, но и дейността на депутатите като цяло. Докато не се избере председател, не могат да бъдат обявени и парламентарните групи”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ–СДС.

Като решение от „Продължаваме промяната” предлагат публични консултации, заяви Асен Василев. Според Кирил Петков този процес работи успешно.

Първата консултация е обявена за 12 часа в зала „Запад” на Народното събрание. Срещата ще се излъчва на живо, за да е публична за българските граждани.

ОТ ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков

Междувременно стана ясно и че ГЕРБ-СДС оттеглят кандидатурата на Росен Желязков. 

Десислава Атанасова обясни, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е оторизирано да взима всякакви решения от името на коалицията. Тя обясни, че парламентарната им група няма да присъства на никакви срещи извън тези, които се провеждат в пленарната зала. 

„Считате ли, че това е отказ от дебат? Полагаме всякакви усилия“, коментира тя.

Любомир Стефанов по Дарик: НС не може да се организира, за да се разпусне

"Ще ми се да има някаква дълбока мисъл… Но оставям с впечатление, че сме изгубени в превода. Българските политици не можаха да обяснят какво правят и защо го правят“, коментира политологът Любомир Стефанов в „Кой говори?“ по Дарик радио.

Той добави, че наблюдаваме „долнопробен водевил“ и обясни, че „тези позиции очевидно са на ниво селска предизборна кампания“. По думите му не виждаме дори елементарно уважение и отношение, за да се „проходи“. 

Политоголоът обобощи, че Народното събрание не може да се организира дори, за да се разпусне.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм