48-то Народно събрание продължава да е без председател. Втори пореден ден политическите партии не успяха да постигнат консенсус и да се обединят около един кандидат.

След "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Възраждане" също оттеглиха своите първоначални номинации и за поста останаха да се борят Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и новото предложение на "Възраждане" – Цвета Рангелова. Въпреки по-спойния тон на дебатите, резултатът остана същият – никой от кандидатите не събра необходимите гласове, за да оглави Народното събрание.

Депутатите спориха за критерии за избор на председател на парламента

На първото гласуване депутатите не избраха Йордан Цонев от ДПС за председател на 48-ото Народно събрание. Гласуваха 225 депутати – „за” бяха 102, „против” – 66, 57 се въздържаха. При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха.

Кристиан Вигенин от БСП също не събра необходимата подкрепа. На първото гласуване „за” гласуваха 74 депутати, „против” – 7, а 144 се въздържаха.

Никой не се отзова на поканата за открити консултации на ПП

На балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.

Депутатите от партия „Български възход” пък излязоха от пленарната зала при гласуването на поредните номинации за председател на Народното събрание, направени в късния следобед. В кулоарите на парламента председателят на партията Стефан Янев обясни защо. Можете да чуете думите му в прикачения звуков файл. 

"Нямаме избран. Много се изморихте всички. Първата нощ имахте една хубава крачка към демокрация, хубаво е да се наспим, явно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10 часа на заседание", заяви Вежди Рашидов и разпусна парламента.

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите

Силни думи отправи преди това Вежди Рашидов към народните представители, които втори ден не могат да изберат председател, предаде БГНЕС.

Това не е шега, отговорността е страшно голяма, предупреди Рашидов.

От най-високата трибуна в държавата той се извини на Корнелия Нинова за острите влизания, които са имали през годините. "До днес ме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама така да се държа", каза той.

"Моля, от тук нанатък оттеглям номинацията си. Оттеглям в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората", заяви Вежди Рашидов.

Депутатите ръкопляскаха на крака след речта на Вежди Рашидов. 

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

Преди това депутатите спориха за критерии за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

От "Продължаваме Промяната" предложиха да е консенсусна личност, която да не "взривява" залата и да се ползва с високо обществено доверие. От ГЕРБ-СДС предложиха да се избере най-възрастният депутат. От "Възраждане" настояха това да е човек, който няма политически опит. От "Демократична България" заявиха, че единственият критерий е той да е народен представител.

Депутатите спориха дали поставянето на критерии е противоконституционно и дали самите те не са дискриминационни. Освен това стана известно, че въпросните критерии не са част от предложените процедурни правила за избор на председател.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм