Депутатите спориха за критерии за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

От "Продължаваме Промяната" предложиха да е консенсусна личност, която да не "взривява" залата и да се ползва с високо обществено доверие. От ГЕРБ-СДС предложиха да се избере най-възрастният депутат. От "Възраждане" настояха това да е човек, който няма политически опит. От "Демократична България" заявиха, че единственият критерий е той да е народен представител.

Никой не се отзова на поканата за открити консултации на ПП

Депутатите спориха дали поставянето на критерии е противоконституционно и дали самите те не са дискриминационни. Освен това стана известно, че въпросните критерии не са част от предложените процедурни правила за избор на председател.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че слънцето ще изгрее и утре без да има избран председател и няма да ги посрещнат с тояги отвън на улицата. Има нещо друго, което коментирахме на председателския съвет - всички ние в момента получаваме заплати за нещо, което реално не вършим, посочи той. Костадинов отбеляза, че получават заплати, за да приемат закони и решения.

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

Хората няма да излязат на улицата с тояги, защото, видите ли, няма избран председател на Народното събрание, но ако някой подшушне, че тези омразни 240 човека получават заплата, а пък нищо не правят по цял ден и само пият кафета, ето това вече ще предизвика много сериозни емоции, коментира той. Според Костадинов решението трябва да се вземе бързо и вече се вижда, че има някакъв по-нормален тон в Народното събрание.

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова каза, че ситуацията изглежда като да си играем с огъня, тичайки около купа сено с кибрита. От два дена това, което предлагаме на вниманието на българските граждани, е позор. Не е вярно, че и утре слънцето ще изгрее, като да не се е случило нищо.

Любомир Стефанов по Дарик: НС не може да се организира, за да се разпусне

Това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и многопартийната система, заяви Нинова. Ние наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат с парламентарната демокрация и многопартийната система, добави тя.

Росен Желязков обърна внимание, че ако се върви към приемане на критерии някой трябва да внесе проект на решение. Той отбеляза, че без да бъде избран председател, парламентът не може да заработи и най-важното – не могат да бъдат формирани парламентарните групи, не може да започне конституционната процедура по връчване на мандатите от президента.

Депутатите се събраха, за да гласуват отново за председател на НС (обновява се)

Желязков констатира, че дори не могат да отидат на избори и се съгласи с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че единствено имат задължението да получават заплати.

Росен Желязков, чиято кандидатура за поста, бе оттеглена, заяви че няма внесено предложение за промяна на процедурните правила и, ако има такова, в него могат да бъдат предложени критерии.

„Продължаваме промяната“ оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС

Радомир Чолаков припомни, че според разпоредбите на Конституцията не може да има критерии, защото те могат да бъдат дискриминационни или в нарушение на Конституцията.

Асен Василев му отговори, че изискванията, предвидени в Конституцията, са се оказали недостатъчни и визира изискванията той да е член на парламента и да е навършил 21 години. По думите на Василев критериите са опит да се търси решение в рамките на диалога.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм