"Положението, вместо да се влошава, става безнадеждно" - с тези думи Вежди Рашидов даде 30-минутна почивка на депутатите след поредния неуспешен опит за избор на председател на Народното събрание. Час след гласуването народните представители още не са се върнали в пленарната зала. 

След почивката, която всъщност беше няколко часа, Вежди Рашидов откри с думите "Положението е 0:0 след дузпи". 

“Нека да си свършим работата днес. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС”, заяви от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС в началото на заседанието. 

Ще бъде ли избран председател този път? Какво мислят депутатите

"Възраждане" отново посочи Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя ще подготвен юрист, който ще може да се справи с разединената зала.

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

От БСП потвърдиха намерението си и отново издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на колегата му Георги Свиленски нееднократно всички депутати са призовавали Вигенин да поеме управлението на НС в тежки дни.

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС

От парламентарната трибуна Вигенин посочи, че се "вече предизвикваме подигравки сред гражданите. Парламентът е напът да се обезсмисли напълно”. Той подчерта, че това е последното гласуване, в което участва. "Прозорецът на действие все повече се свива и вървим по сценарий, който не е добър за парламента", обобщи Вигенин.

Гледайте изказването на Вигенин в първото видео!

Йордан Цонев. Снимка: БГНЕС

Гледайте изказването на Йордан Цонев:

Йордан Цонев подчерта: "Нямам притеснение откъде ще дойде подкрепата за мен". За него било важно "да отпушим този институционален блокаж". Толкова са абсурдно големи окопите, които изкопахме, че не можем да излезем от тях, каза още Цонев. Той припомни, че без институцията няма държава.

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

След първото гласуване, депутатите не избраха отново председател. Нито Цонев, нито Вигенин и Рангелова събраха достатъчно подкрепа. Последва балотаж между двамата, събрали повече гласове в подкрепа - Цонев и Вигенин. На балотажа отново нямаше достатъчно подкрепа за нито един от двамата. 

И в предишните дни политическите партии не успяха да постигнат консенсус и да се обединят около един кандидат.

Трети опит: Депутатите избират председател на Народното събрание

„Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС и „Възраждане“ оттеглиха своите първоначални номинации, а за поста останаха да се борят Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и новото предложение на „Възраждане“ – Цвета Рангелова.

Депутатите спориха за критерии за избор на председател на парламента

При проведеното гласуване обаче нито един от тях не успя да събере необходимите гласове и да оглави Народното събрание. В търсене на изход от парламентарната криза се чуха няколко предложения най-възрастният депутат Вежди Рашидов да бъде избран за председател, но той сам свали своята номинация.

Така 48-ото Народно събрание остана без избран ръководител и в четвъртък, а в петък дебатите и гласуванията продължават отново.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм