Депутати коментираха пред журналисти дали днес, 21 октомври, ще бъде избран председател на 48-ото Народно събрание на влизане в парламента. То ще поднови работата си от 10:00 часа. Трети ден депутатите ще се опитат да изберат председател на парламента, след като досегашните четири процедури бяха неуспешни. 

"Вчера направихме първата крачка", каза Йордан Цонев от ДПС и допълни, че председател на парламента трябва да бъде избран, за да тръгне работата с бюджета. 

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

"Вчера зададохме добър тон с началото на по-нормални преговори, така че се надявам, че днес ще успеем да намерим решение". Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" на въпроса дали днес ще се стигне до избора на председател на парламента

"Днес няма да издигнем номинация. Надявам се, че днес ще успеем да намерим решение, вече показахме, че подкрепяме Вигенин", заяви пред БНТ Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната".

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

Той поясни, че в парламента се наблюдава липса на диалог и на компромиси в парламента, визирайки ГЕРБ.

"Техен е ангажиментът като първа политическа сила да намерят подкрепа и мнозинство за техния кандидат", допълни Мирослав Иванов и отказа да коментира поведението на президента Румен Радев.

Заставаме зад нашите предложения са всяка партия да предложи по двама от друга партия или да бъдат приети неформални критерии на базата на които да се определи един кандидат около който политическите формации могат да се обединят, допълни Иванов.

Депутатите спориха за критерии за избор на председател на парламента

На журналистически въпрос дали е опция да не се регистрират в залата, лидерът на „Български възход“ Стефан Янев посочи, че ще го обсъдят. Има всякакви варианти, допълни той. 

„Демократична България“ ще запазим конструктивен тон и ще направим всичко възможно днес да приключим с  конституирането на Народното събрание, избор на председател", заяви Надежда Йорданова от формацията.

Никой не се отзова на поканата за открити консултации на ПП

"Според мен председател трябва да бъде консенсусна фигура, която ще бъде избрана не със 121 гласа и с малка разлика, а доста по-убедително. Такъв трябва да бъде избран и според мен днес това ще се случи". Това каза пред БГНЕС на влизане в парламента Владислав Панев от "Демократична България".

На въпроса от коя парламентарна група трябва да е председателят на парламента, Панев обясни, че това не е от толкова голямо значение, но е очевидно, че той няма как да бъде от "Възраждане".

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

"Идва тежка зима, това не са шеги, с които да се забавляваме на гърба на българския народ. Депутатите може да са добре тук, но фактурата в крайна сметка я плащат българските граждани". Това каза в кулоарите на парламента преди старта на пленарното заседание председателстващият НС Вежди Рашидов.

"Тук, в парламента, нито е мястото за омраза, нито за забавление. Всичко има една малка граница, мине ли се тя - не е добре. И като зрели хора тук, се надявам малко разумът да заработи. Вчера имаше добра крачка на смирение, те разбраха, че са само народни избраници".

Трети опит: Депутатите избират председател на Народното събрание

"Нека имат позиции, но да не забравят, че са на работа в услуга на хора. Няма смисъл да се ходи отново на тежки и скъпи избори, които пак ще се платят от хората", каза още Рашидов.

Не художествена самодейност и домашни истории, препоръча още най-възрастният депутат.

Припомняме, че в четвъртък 48-то Народно събрание отново не можа да избере председател. Политическите партии не успяха да постигнат консенсус и да се обединят около един кандидат.

Любомир Стефанов по Дарик: НС не може да се организира, за да се разпусне

След "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Възраждане" също оттеглиха своите първоначални номинации и за поста останаха да се борят Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и новото предложение на "Възраждане" – Цвета Рангелова. Въпреки по-спойния тон на дебатите, резултатът остана същият – никой от кандидатите не събра необходимите гласове, за да оглави Народното събрание.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм