"Щеше да е много комично, ако не беше трагично това, което гледаме два дни вече в парламента. Такава загуба на парламентарно време и такова сриване на авторитета на парламента, доколкото изобщо вече го има".

Това мнение изрази в предаването "Кой говори?" на Дарик радио Теодора Пеева, главен редактор на в. "Сега".

"Голямото жури" - Теодора Пеева, Виктор Лилов, Александър Христов и Зорница Миткова

"Общо взето всички си мислехме, че не може да стане по-зле, но все по-зле става. От тази ситуация моят личен извод е, че колкото по-малко време съществува този парламент, толква по-добре, защото ако за такъв елементарен въпрос не може да се намери конструктивен компромис, не искам да си преставям какво ще се случи, когато трябва да се приема бюджет или да се съставя правителство", коментира още журналистът.

“Положението става безнадеждно” и отново не избраха председател на НС (обновява се)

Теодора Пеева предложи всеки депутат от Народното събрание да бъде председател за един ден.

"Дотам се докараха депутатите, че никой да не ги взима насериозно", на мнение е още тя.

От своя страна активистът Виктор Лилов се пошегува, че кучето, което посрещаше депутатите в първия им работен ден, и фикусът в парламентарната зала са много добри кандидати.

Ще бъде ли избран председател този път? Какво мислят депутатите

"Фикусът си знае мястото, не излиза всеки път да иска изказване по процедура, освен това пие само вода и е от зелените – това са толкова големи предимства, че би трябвало да има единодушие от депутатите", каза иронично Лилов.

"За мой шок и ужас се оказва, че представителите ни в парламрнта не правят разлика между компромис и консенсус", коментира още той.

"Консенсусът е свързан със зачитане на принципите. Това е процес, в който хората идентифицират общите си позиции и цели и ги постигат посредством намирането на някакви допустими възможни обединяващи кандидатури", заяви Виктор Лилов.

С емоционална реч Вежди Рашидов сближи и отрезви депутатите (видео)

Според него най-голямото препятствие пред постигането на консенсус е играта на групови интереси. "Подобни игри показват, че хората в парламента са игнорирали обществения интерес, за който са там".

Зорница Миткова, изпълнителен директор на "Teenovator" сравни миналогодишната предизборна кампания на "Продължаваме промяната" с тазгодишната.

Депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента

"Докато миналата година ПП водиха позитивна кампания, която внесе сериозно количество надежда в хората и имаше сериозни и позитивни послания, тази година те се подхлъзнаха по този наклон да плюят ГЕРБ през цялото време. Не е това начинът за водене на кампания – това не печели сърцата на хората", на мнение е Зорница Миткова.

Според пиар специалиста Александър Христов пък, предизборната кампания е започнала наново още в първия ден на откриването на парламента.

Депутатите спориха за критерии за избор на председател на парламента

"От края на изборния ден нататък математиката стана по-важна от идеологията", заяви експертът.

"Фактът, че толкова много време не може да се намери решение по стандартен въпрос, е много ясно доказателство за това какви дълбоки пропасти има между политическите сили, които бяха изкопани още много отдавна, но малко по малко се задълбочават", посочи още Александър Христов.

Какви варианти предлагат партиите за излизане от кризата с избор на председател на НС (обзор)

Той изрази мнение и за подкрепата на "Продължаваме промяната" към Кристиан Вигенин за председател на парламента: "Ами извинявайте, но той е министър в кабинета на Орешарски, къде отиват принципите? Политическа сила, която търси начин как да се абстрахираме от целия този модел на ГЕРБ, преди това на БСП, на ДПС, да изпада до там да подкрепя такъв човек".

Гледайте целия разговор:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм