Най-новата политическа криза в България се дължи на една крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са разбойническият главен прокурор Иван Гешев, по прякор "Каскетът", и (също толкова разбойническият) бивш министър-председател Бойко Борисов, по прякор "Тиквата", пише "Политико".

Объркани сте? Не се притеснявайте, всички са. Но това несъмнено е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията за превръщането на 7-милионната балканска страна в пълноценна демокрация, така че "Политико" ще се опита да разгадае дивите обрати на голямата драма от 1 май насам, когато Гешев заяви, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, докато той преминавал по завой на селски път.   

От „радост“ до „позор“: Изигра ли политиката Гешев, който се опитваше да играе на политика?

В основата на кризата стои изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е определян от антикорупционните и продемократичните активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с нормите на ЕС. (Наричат го "Каскетът" заради запазената му марка - каскетът на главата.) През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масови антимафиотски улични протести, на които демонстрантите безуспешно поискаха оставката му.

Политически закриляната мафия в България е повсеместна и интересите ѝ включват наркотици, оръжия, контрабанда на хора и източване на средства от ЕС. Според протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в основата на мафиотската структура и винаги се грижат за това в завладяната държава да не бъдат изправени пред съда големите риби.  

Атанасова: Аз бях жената, на която Гешев се обади да попита вярно ли е казаното от Габриел

Откакто оцеля по време на уличните протести през 2020 г., за Гешев изглежда почти невъзможно да бъде изместен, отчасти защото се радва на близки отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година. (Едрият бивш бодигард Борисов е наричан "Тиквата" заради огромната си глава).

Сега обаче нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в мрачното сърце на българската държава, която може би дава искрица надежда на онези, които се надяват да прочистят Авгиевите обори от корупцията. Борисов спечели с малко изборите през април - петите в страната за последните две години - и номинираната от него за министър-председател бивша еврокомисарка Мария Габриел заяви на 11 май, че иска оставката на Гешев "заради уронването на престижа на съдебната власт".  

Иван Гешев скъса оставката си демонстративно

Въпреки че е малко вероятно някога да стане министър-председател, защото коалиционните преговори на Борисов се провалят, Гешев отвърна на удара с дивашка реакция в публично представяне тази седмица, намеквайки, че политическата класа сега се опитва да убие него и семейството му. Той също така намеква, че е готов да разкаже за корупцията по високите етажи на властта.

И така, дали някой наистина се опитва да го убие?

На 1 май Гешев попадна в заглавията на вестниците, след като официални лица заявиха, че той едва е оцелял при масирана бомбена атака на завой на пътя, където движението на автомобила трябва да се забави. Заместникът на Гешев, Борислав Сарафов, лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски балистичен експерт беше извикан, за да потвърди атаката.

Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев

Много опозиционни политици обаче заподозряха политически театър, като Гешев изгражда фалшива история за преследване, докато политическата вълна се обръща срещу него. Снимки на мястото на нападението показаха няколко обгаряния край пътя и две разцепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия "Продължаваме промяната", се пошегува пред журналисти, че някой се опитва да "плаши зайци", а Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия "Демократична България", добави, че има "ясни доказателства за инсценировка".

Но това не е единственият случай, в който Гешев казва, че животът му е бил в опасност?

Не, той има още обвинения. По време на публичното си представяне в понеделник Гешев скъса оставката си, което според него му е било наложено, и обеща да изкара пълния си мандат до 2026 г. Свързвайки се с убития сицилиански съдия Джовани Фалконе, той заяви, че е получил смъртни заплахи, включително заплашителна забележка, че е сам на ръба на скала и че "вятърът духа". Той също така намекна, че е имало зловещи запитвания за семейството му.

Гешев поиска дисциплинарно наказание за Борислав Сарафов

Гешев предположи, че Борисов също така се е опитал да го измъкне от ролята му на прокурор, за да стане посланик в Турция или Израел. (Борисов, който в момента не е на власт, отрича да е правил такова предложение.) Представяйки се за независим пазител на закона, Гешев обеща да даде отпор и да отърве страната от "политическия боклук" в парламента. Стилизирайки се и като защитник на евроатлантическата кауза, Гешев се подигра на Борисов, че е подарил на руския президент Владимир Путин куче в знак на приятелство. "Дори някои бивши министър-председатели подариха кученца на Путин", каза той.  

Чакай малко, Гешев не беше ли някога защитник на Борисов?

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за вкарването на Гешев в ролята му през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал милиони левове от казино барона на име Васил „Черепа“ Божков, Гешев помогна за спасяването му, като прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. Наистина случаят се разглежда като класическо доказателство за това как българската прокуратура играе ключова роля в защитата на големите риби.

Сарафов е подал сигнал срещу Гешев в прокуратурата и ВСС

Сега обаче Борисов се възмущава от внушението, че Гешев го е спасил, и казва, че решението за освобождаването му е взето независимо от две съдебни инстанции. "Изведнъж се оказва, че Гешев ме е спасил от затвора! Може би трябваше да остана там още два дни. Искате ли да се върна за още два дни? Престанете!", изригна той пред журналистите.

От своя страна Гешев сега има претенции. В изявлението си в понеделник той направи хапливи намеци за "лицето Бойко Методиев Борисов" във връзка със заплахите срещу него и намекна, че той има последната дума дали да се даде ход на скандалното дело за пране на пари, в което е замесен Борисов и придобиването на скъп имот в Барселона.  

Сарафов: Страхувам се за живота си, защото познавам Гешев

И така, какво е предизвикало разрива между Борисов и Гешев?

Това не е ясно. Възможно е Борисов най-накрая да е видял, че Гешев е станал толкова голям проблем, че да трябва да го притисне да се премести, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да възроди позициите си на сцената на ЕС.  

Какво мисли за всичко това правната система на България?

Нещата се развиват бързо. Сарафов, верният заместник на Гешев в деня на предполагаемия крайпътен атентат, премина на другата страна. Сега той иска оставката на шефа си и е подал сигнал в Софийската градска прокуратура за предполагаеми престъпления на Гешев, включително широко разпространени незаконни записи. Предвид деликатността на случая, той е получил и защита от българското министерство на правосъдието.

Сарелска: Разделението на властите у нас е сведено до два центъра - Банкя и Росенец

Да, прочетохте правилно: Министерството на правосъдието на България защитава заместник-главния прокурор от неговия началник. "Познавам г-н Гешев и точно затова заявявам, че се страхувам за живота си", каза Сарафов, като добави, че познава "методите" на Гешев и настоя, че Гешев е "нестабилен". На свой ред Гешев е поискал от Висшия съдебен съвет на България да предприеме дисциплинарни мерки срещу Сарафов - човек, за когото твърди, че е "предател на българския народ".

Съюзът на съдиите в България заклейми Гешев като неподходящ за длъжността си поради "пълната липса на професионални и морални качества", като заяви, че пресконференцията му в понеделник е показала "театрални таланти", но е разкрила, че мотивите му са лични и политически. Съюзът също така призова за смяна на Висшия съдебен съвет, който назначава главния прокурор.

Ще бъде осигурена охрана на Сарафов

Какво следва?

В един идеален свят извънредните сътресения биха довели до цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори до промяна на Конституцията. Но истинската точка на пречупване тепърва предстои. Възможно е политическият натиск най-накрая да спечели необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще управлява шоуто политически, а Гешев твърди, че има компромати за членовете на ВСС. Малко вероятно е Борисов да успее да състави правителство и страната може да се окаже готова за шестите си избори за две години през следващите месеци. Големи разкрития за престъпни практики също могат да наложат въпроса.

„На вратовръзката знамето на САЩ, ама вика: Да живее майка България“, и още от Фейсбук за брифинга

Самият Гешев е известен с упоритостта си и е малко вероятно просто да се откаже. "За мен единственото важно нещо е да работя за българския народ. Ще завърша мандата си независимо от всичко", заяви той в понеделник.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм