Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в Софийска градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев, потвърдиха за БТА от държавното обвинение.

Данните, изложени в сигнала, са свързани с изказването от понеделник на Борислав Сарафов пред медиите по отношение на Иван Гешев, и съдържат твърдения за евентуално извършено престъпление от главния прокурор.

Очаква се Гешев официално да поиска отстраняването на Борислав Сарафов

Едното обстоятелство, което Сарафов иска да бъде проверено, е нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет. Става дума за телефонен разговор, който главният прокурор, твърди Сарафов, е записал. И което според Сарафов е нерегламентиран запис.

Второто е предполагаемо длъжностно престъпление във връзка с оповестеното вчера от самия Сарафов обстоятелство, че Гешев ползва почивната станция на прокуратурата в Боровец като свое собствено жилище.

Сарафов: Страхувам се за живота си, защото познавам Гешев

Третото е по повод казаното от Иван Гешев вчера сутринта на пресконференция за негов разговор с прокурор по т.нар. "Барселонагейт".

По-късно от ВСС съобщиха, че в деловодството на Висшия съдебен съвет също е депозиран сигнал от Борислав Сарафов за проверка на посочени обстоятелства за нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България от Иван Гешев.

Сигналът съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев, допълват от ВСС.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм