Парламентарно представените партии коментираха намерението на държавния глава Румен Радев да наложи вето върху държавния бюджет.

Припомняме, че критиките на президента към проектобюджета са за заложена продажба на земи от Държавния поземлен фонд, които обаче се явявали стратегически за страната ни. Отговорът на финансовото министерство – твърденията не отговарят на истината.

Партиите в парламента се обявиха против евентуална продажба на държавни земи.

Като неприемливо лидерът на БСП Корнелия Нинова определи евентуалното налагане на вето от страна на държавния глава върху бюджета. От формацията се обявиха срещу разпродажбата на земеделски земи.

Относно Бюджет 2024 г. тя уточни, че БСП на първо четене няма да подкрепи и трите бюджета - централният, на НЗОК и на ДОО, а между първо и второ ще подкрепи тези мерки, които отговарят на програмата им и ще направят свои предложения.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ” цитира кореспонденция между финансовия министър Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев. Той коментира, че през 2025 г. се предвижда продажбата на 700 хил. декара от Държавния поземлен фонд, което по думите му е 1/5 от него. Постъпленията от такава продажба по думите му възлизат на 340 млн.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Конституцията дава право на президента да наложи вето.

Борисов изтъкна, че са направени корекции в последната седмица на бюджета и те са в правилната посока.По думите му до този момент  за продажба на земеделска земя от Държавния поземлен фонд с тях не е разговаряно.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм