Напрежение между Министерския съвет и Народното събрание. Причната неприетият бюджет на Здравната каса в ресорната парламентарна комисия и справянето на кабинета с последиците от лошото време. Рано тази сутрин председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обвини премиера Николай Денков, че не се справя с управлението.

Според Денков политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето – буквално. По думите му неприемането на план-сметката на Здравната каса е удар и по пациентите, и по бюджета. Отговор на думите на Денков дойде от партиите в парламента.

Рано тази сутрин председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обвини премиера Николай Денков, че не се справя с управлението.

Според Денков политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето – буквално. По думите му неприемането на план-сметката на Здравната каса е удар и по пациентите, и по бюджета.

Отговор на думите на Денков дойде от партиите в парламента.

Критики заради неприетия бюджет на здравната каса в ресорната парламентарна комисия отправи премиерът Николай Денков. 

В началото на правителственото заседание той изтъкна, че бюджетът за здравеопазване е рекорден.

Премиерът изтъкна и основните приоритети, сред които засилването на профилактиката и ранното диагностициране на заболяванията; електронизация, включително и електронните рецепти – действия, които ще гарантират изсветляването на системата, къде отиват парите и изнасят ли се незаконно лекарства. Поет е и ангажимент за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, както и да се търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че Здравната каса няма да остане без бюджет. Борисов обясни, че имат резерви към шефа на НЗОК и искат здравният министър да носи пряка отговорност.

Делян Пеевски от ДПС уточни, че бюджет на Касата ще има и призова премиерът да не се напряга, а да върши другата си работа. От партията имат притеснения относно обществените поръчки за онколекарствата.

За обстановката от последните дни Пеевски заяви, ако премиерът не може да се справи с работата, може да да отиде и да му я свърши той. Той предложи да отиде и да пробва да бъде премиер за един месец и ако е по-успешен и с по-висок рейтинг, може и да остане и за по-дълго.

В бюджета за здравната каса лидера на БСП Корнелия Нинова видя пазарлък.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм