Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Здравната каса няма да остане без бюджет. Пред журналисти Борисов отговори на премиера Николай Денков, че не бламират бюджета на Касата.

Той заяви, че са гласували с „въздържал се” в здравната комисия, за да могат да попитат в пленарната зала за новите клинични пътеки, нови болници, новите дейности, както и за обществените поръчки.

Той коментира и думите на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, че Денков не се справя с управлението, както и възможността президентът Румен Радев да наложи вето на държавния бюджет.

Припомняме, че премиерът Николай Денков заяви: "Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето – буквално". 

Според него неприемането на план-сметката на Здравната каса в комисия вчера е удар и по пациентите, и по бюджета.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси се събира, за да гледа на първо четене новите бюджетните закони. Става дума за план-сметката на държавата и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто, а средногодишната инфлация да бъде 4,8 процента. 

Заложеният дефицит в бюджета е 3 процента, каквото е едно от изискванията за въвеждане на еврото. След натиск от страна на ГЕРБ и ДПС обаче първоначалният проект на Министерството на финансите претърпя сериозни промени - с два милиарда лева беше намалена капиталовата програма, намален беше и дългът, който догодина може да поеме правителството.

Колкото да проектобюджета на Здравната каса - в него са предвидени пари за нови видове изследвания, за профилактика и диагностика на различни заболявания.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм