"Ако премиерът не може да се справи с работата, да отида да му я свърша, аз мога". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента. Той предложи да отиде и да пробва да бъде премиер за един месец и ако е по-успешен и с по-висок рейтинг, може и да остане и за по-дълго. По думите му ще има бюджет здравната каса и призова Денков да не се напряга прекалено.

С тревога наблюдавам вашата управленска безпомощност да се справите с климатично предизвикателство снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината, посочва председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в открито писмо до министър-председателя Николай Денков. Това съобщиха от пресцентъра на формацията. 

„Четири денонощия бедстват хиляди домакинства. Четири денонощия – близо сто часа, страната е скована от липса на електрозахранване, топлоенергия, затворени пътища, бедстващи населени места, затворени аптеки, заключени кабинети на спешна помощ, неработещ телефон за спешни случаи и т.н.“, се казва още в писмото. 

Според Делян Пеевски вместо решителни и реални действия от страна на министър-председателя, той „грее в новините с доста съмнителна пиар акция“. „Онлайн премиер, вместо отговорна изпълнителна власт. Това е много смущаващо“, смята още Делян Пеевски.

Според него премиерът трябва да упражни контрол върху ръководството на „Електрохолд“ така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони. 

Делян Пеевски посочва още, че хората губят доверие в политиците и държавата си. „А когато няма доверие, всеки започва да се спасява поединично. И не би следвало да се сочи като куриоз, а като опасна тенденция, че един човек нахлу в отчаянието си в офис на енергото, за да приготви храна за децата си. А той е в пълното си право да изисква точно тази грижа от държавата. От правителството. И лично от премиера“, се казва още в писмото. 

 „Г-н Премиер, Народното събрание ще бъде на висотата на очакванията на хората и още днес ще внесем предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти. Защото последните дни показаха, че това недомислие застрашава живота и здравето на болните, останали без необходимите медикаменти, защото аптеките нямали ток“, отбелязва Делян Пеевски.  

„Но Вашата неспособност да водите държавата и правителството в криза, не можем да компенсираме и няма да останем мълчаливи пред управленския ви провал“, посочва председателят на парламентарната група на ДПС.

Премиерът не е научил най-важния урок на властта - че тя е в името на хората, а не за личния му комфорт. И му препоръчвам да не се заиграва с шегички, а да работи. Така миналата седмица Делян Пеевски отговори на министър-председателя Николай Денков, който преди това коментира призива на Пеевски министрите да отидат при бедстващите хора, защото сняг не се чисти онлайн. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм