"Кабинетът ще разгледа и одобри законопроекта за държавния бюджет за 2024 година, за държавното обществено осигуряване и на НЗОК по време на днешното си извънредно заседание, което започна преди минути, след което те ще бъдат внесени в НС за окончателното им приемане. Бюджетите не са просто таблици с числа, от тях зависят заплатите, строежите, поддръжката и ремонтите на пътища, училища и болници. От тях зависи развитието на регионите и съдбата на всеки един гражданин в България". Това каза премиерът Николай Денков преди началото на заседанието.

Финансовият министър Асен Василев ще представи числовите параметри на Бюджетите на брифинг след приключване на правителственото заседание.

Припомняме, че депутатите приеха на първо четене промените в Закона за данък  върху добавената стойност, предложени от финансовото министерство. Измененията  предвиждат запазване на намалената ставка от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, както и възможността клиентите да не заплащат стоките и услугите, ако не получат касова бележка.

Партиите отправиха редица критики към промените в Закона за ДДС, предложени от финансовия министър Асен Василев. От Има такъв народ се обявиха против идеята ресторантьорския бизнес да продължава да е с намалена ставка от 9 на сто, тъй като това е мярка, въведена заради ковид кризата, каквато вече няма.

Венеция Ангова от ПП-ДБ коментира, че загубата за бюджета от по-ниската ставка е 309 милиона лева годишно.

От Възраждане и БСП изразиха притеснения по отношение на промените, които ще дадат възможност клиентите да не заплащат сметките си, ако не получат касов бон.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че тази мярка не е работеща.

Законопроектът бе приет на първо четене с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм