Депутатите с реакции за идеята на финансовия министър всички плащания над 5 000 лв. да се извършват по банков път. Досега прагът за това беше 10 000 лева.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят тази промяна. От „Възраждане“ също се обявиха против, като уточниха, че тези мярка не е в интерес на бизнеса.

Мартин Димитров, който е от квотата на „Демократична България“ също обяви личните си резерви, като според него или позволеният лимит на плащания в брой трябва да остане същия, или да се намали на 8000 лв.

От „Възраждане“ предлагат промени в Конституцията, които да гарантират плащането кеш, за да не попаднем в „дигитален затвор“. Според партията липсва обосновка за идеята за намаляване на кешовите плащания от 10 000 до 5000 лв. Цончо Ганев заяви, че тази мярка няма да доведе до изсветляване на бизнеса.

Мартин Димитров, който е от квотата на „Демократична България“ коментира, че ако от „Възраждане“ искат  да върнат разплащането само с хартия, трябва да се върнат в миналия век. Димитров уточни, че никой не е предложил въобще да няма кешови плащания и да не се използват кешови банкноти. Според него въпросът е колко да бъде прагът за кешови разплащания.

Виждането на Мартин Димитров е различно от това на финансовия министър Асен Василев.

Димитров посочи два важни аргумента.

От ГЕРБ-СДС също няма да подкрепят намаляването на прага за кешови разплащания от 10 000 на 5000 лв.

По думите му от формацията имат много резерви към предложените данъчни промени.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм