От „Възраждане“ предлагат промени в Конституцията, които да гарантират плащането кеш. От формацията уточниха, че в предложенията за промени в данъчните закони има идея за намаляване на кешовите плащания от 10 000 до 5000. Според партията липсва ясна обосновка защо се прави това и какви ще са ефектите. От „Възраждане“  уточниха, че успоредно с това върви и процес за дигитални валути, като настояват за възможност за избор за плащания кеш и електронно.

Според формацията мярката с намаляване на кешови плащания няма да доведе до изсветляване на бизнеса, тъй като бизнесът ще получи допълнителна административна тежест и ще раздробява плащанията си.

Напомняме, че 55% от българите получават целия си месечен доход дигитално, 27% взимат част от заплатата си в брой, а 8 на сто получават цялата сума кеш. В сигурността и удобството парите в брой са последвани от по-традиционните алтернативи за електронно плащане (напр., прехвърляне от сметка към сметка, онлайн плащане чрез предоставяне на данни за карта), докато по-иновативни решения, като плащане с устройства, се класират по-ниско. При измерване на отвореността към нови решения, България отбеляза над средния резултат в сравнение с други страни. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм