Социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество не подкрепиха проекта за централен бюджет за 2024 година, както и бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване. Работодателите и синдикатите имат редица забележки по финансовата рамка за следващата година. От КНСБ и Подкрепа поискаха още 600 милиона лева за повишаване на средните заплати в обществения сектор и определиха заложените параметри в централния бюджет като напрегнати, но изпълними. Работодателските организации обаче определиха плановете на Асен Василев като неизпълними и увеличаващи драстично външния дълг.

Социалните партньори подкрепиха бюджета на Националната здравноосигурителна каса със забележки и не постигнаха единодушие по отношение на бюджета на Държавното обществено осигуряване, както и за проекта на централния бюджет за 2024 година.

Финансовият министър Асен Василев определи бюджета като ключов за приемането на България в еврозоната.

Синдикатите изразиха резерви по отношение на бюджетите и поискаха повече пари за увеличение на средните заплати в публичния сектор.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров изказа мнение.

В отговор финансовият министър коментира, че не е магьосник и няма как да намери допълнителни 600 милиона лева за заплати, освен ако не ги вземе от някое друго перо.

Критики към бюджета отправиха и работодателските организации. Добрин Иванов от АИКБ коментира, че заложената финансовата рамка не изглежда постижима.

Очаква се част от бележките на социалните партньори да бъдат включени в окончателния вариант на проектобюджета и да бъдат гласувани от Министерски съвет на извънредно заседание в петък. В началото на следващата седмица законопроектите трябва да влязат за обсъждане в Народното събрание. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм