От ГЕРБ-СДС няма да подкрепят намаляването на прага за кешови разплащания от 10 000 на 5000 лв.

Александър Иванов уточни, че от формацията имат много резерви към предложените данъчни промени.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“, коментираха, че банките отдавна са минали на разплащане с електронни пари.

Според Мартин Димитров, ако от „Възраждане“ искат да върнат разплащането само с хартия, трябва да се върнат в миналия век.

Димитров уточни, че никой не е предложил въобще да няма кешови плащания и да не се използват кешови банкноти.

Според него въпросът е колко да бъде прагът за кешови разплащания.

От „Възраждане“ предлагат промени в Конституцията, които да гарантират плащането кеш. От формацията уточниха, че в предложенията за промени в данъчните закони има идея за намаляване на кешовите плащания от 10 000 до 5000. Според партията липсва ясна обосновка защо се прави това и какви ще са ефектите. От „Възраждане“  уточниха, че успоредно с това върви и процес за дигитални валути, като настояват за възможност за избор за плащания кеш и електронно.

Според формацията мярката с намаляване на кешови плащания няма да доведе до изсветляване на бизнеса, тъй като бизнесът ще получи допълнителна административна тежест и ще раздробява плащанията си.

Напомняме, че 55% от българите получават целия си месечен доход дигитално, 27% взимат част от заплатата си в брой, а 8 на сто получават цялата сума кеш. В сигурността и удобството парите в брой са последвани от по-традиционните алтернативи за електронно плащане (напр., прехвърляне от сметка към сметка, онлайн плащане чрез предоставяне на данни за карта), докато по-иновативни решения, като плащане с устройства, се класират по-ниско. При измерване на отвореността към нови решения, България отбеляза над средния резултат в сравнение с други страни. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм