Какво е дигитално евро?

Дигиталното евро може да се възприема като електронна банкнота, която се съхранява в подобно на портфейл приложение, гарантирано от ЕЦБ, на вашия смартфон, така че едно цифрово евро винаги да струва колкото монета от едно евро.

Работата по дигиталното евро продължава да напредва. Решението за неговото въвеждане трябва да бъде взето през есента на 2023 година.

Вероятно обаче ще отнеме време до 2026 г., преди хората да ползват изцяло цифрово евро.

Блумбърг: Пет сценария за възможно влошаване на световните пазари

„Трябва да гледаме на въвеждането на дигиталното евро като голям скок напред в иновациите“, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер. „Дигиталните пари“ ще донесат напредък, ако са комбинирани с иновативни приложения от частни доставчици.“

ЕЦБ и Европейската комисия виждат стъпката към цифровата валута като значителна стъпка напред, която трябва да модернизира европейската парична политика и да обедини плащанията за гражданите.

Кредитите стават по-скъпи: ЕЦБ повиши лихвените проценти

Повечето вече плащат по електронен път

Не е лесно да се разбере какво планира ЕЦБ. Все повече хората плащат чрез онлайн банкиране или мобилен телефон. Парите в брой са необходими все по-малко.

Това е проблем и за Централната банка, тъй като парите в портфейлите на хората са част от легитимността на Европейския съюз, която не бива да се подценява.

Защо всичко у нас поскъпва?

Централната банка е доволна от провала на криптовалутите

Централните банкери са много щастливи, че фалитите на крипто борсите, довели до понижение на цените на биткойна.

„Истинските конкуренти обаче са Mastercard и Visa, Google Pay и Apple Pay. Всички компании, които обработват голяма част от нашите транзакции с електронни пари, са със седалище извън Европейския съюз“, посочва председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

Банките не трябва да стават излишни

За да се конкурира с цифровите компании, ЕЦБ иска в бъдеще да направи парите на централните банки достъпни за хората, защото до този момент по-голямата част от парите в сметките са създадени от банкови транзакции.

Въпреки че тези активи са обезпечени със средства и регулации за гарантиране на депозитите, самата ЕЦБ отговаря за парите на централната банка. Ето защо цифровото евро следва да бъде толкова сигурно, колкото хартиените пари.

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

ЕЦБ обаче не иска да прави банките излишни. Настоящите планове предвиждат всеки да получава само ограничено количество дигитално евро и достъпът да продължи да се осъществява чрез банките. Следователно сметката за заплата не е излишна.

Парични потоци, подлежащи на наблюдение

Централните банкери също искат да предотвратят злоупотребите: прането на пари и незаконните транзакции трябва да бъдат предотвратени чрез наблюдение на паричните потоци. Малките частни сделки не следва да бъдат покривани.

Скулптурата на еврото остава пред ЕЦБ

 В доклад за цифровото евро централната банка обещава:

Евросистемата ще продължи да предлага банкноти и да дава възможност за използването им, докато съществува търсене.

Дали наистина има търсене на цифровото евро, предстои да видим в бъдеще.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм