След тази година, която се оказа най-лошата година за световните акции от повече от десетилетие и през която облигациите се сринаха по безпрецедентен за 21-ви век начин, много инвеститори отказват да приемат каквото и да било без доказателства.

Докато оптимистите залагат на това, че централните банки ще намалят лихвените си проценти, Китай ще се откаже от карантинните мерки, а конфликтът в Европа ще отслабне, други търсят навсякъде рискове, които биха могли да потопят пазарите отново в хаос.

Твърде лично: “Военно положение” и още за политическата 2022 г.

Блумбърг описва пет сценария, които заплашват да създадат още повече проблеми за инвеститорите през следващата година.

Инфлация

"Пазарът на облигации очаква инфлацията постепенно да се нормализира през следващите 12 месеца", казва Матю МакЛенан от FirstEagle Investment Management. Но това може да се окаже огромна грешка. Според него съществува реален риск повишаването на заплатите и натискът от страна на предлагането под формата на по-високи енергийни разходи да продължат да повишават потребителските цени.

Равносметката на депутатите за 2022 г.: Война, криза и политическо противопоставяне

Това би попречило на очаквания от Фед и ЕЦБ в средата на годината обрат в посока на свиване. В крайна сметка: акциите и облигациите продължават да падат, доларът укрепва, а развиващите се пазари са изправени пред ново изпитание. Въпросът е как инвеститорите ще бъдат засегнати от по-високите разходи по заемите, предизвикани от рецесията.

"Фед не е предвидил настъпването на инфлацията и в желанието си да я победи може би не е видял настъпването на финансова катастрофа", казва МакЛенан. „Напълно възможно е Фед просто да подценява риска."

Италия въвежда задължителен Ковид тест за пътниците от Китай

Проблеми в Китай

Китайските акции скочиха средно с 35% от най-ниските си стойности през октомври заради перспективата за пълно възстановяване на втората по големина икономика в света от последиците от продължителните и строги карантинни мерки.

В този случай оптимизмът се противопоставя на опасността от претоварване на здравната система, тъй като броят на заразените расте, а икономическата активност се срива. През последните седмици тревогата е свързана с препълнените болници, опашките в погребалните агенции и намаляващата социална мобилност в мегаполисите.

Австралия отмени 33 000 глоби за Ковид

"Инфекциозната крива ще се изкачва нагоре и ще достигне своя връх 1-2 месеца след китайската Нова година", казва Марсела Чоу, стратег на JPMorgan Chase за световните пазари. Тя очаква успех от повторното отваряне на границите, но предупреждава за рисковете, свързани с развитието на коронавируса.

Възстановяването на китайските акции остава слабо и всяка перспектива за забавяне на икономическата активност ще отслаби търсенето на стоковите пазари. Индустриалните метали и желязната руда в частност ще бъдат засегнати.

Украинска ракета падна на територията на Беларус

Конфликтът Русия-Украйна

"Ако ситуацията ескалира, НАТО се намеси по-активно и санкциите се затегнат, това ще има изключително негативно въздействие", казва Джон Вейл, главен глобален стратег в NikkoAsset Management.

Според него в този опасен за световната икономика момент вторичните санкции срещу търговските партньори на Русия, по-специално Индия и Китай, ще засилят ефекта от настоящите ограничения. "Това е свързано със сериозна криза в доставките на стоки като храни, енергийни ресурси, торове, някои метали и химикали", каза експертът.

Още по-обезпокоителен сценарий би било използването на тактически ядрени оръжия от страна на Русия - риск, който, макар и да изглежда далечен, не е извън сферата на вероятността. Износът на селскостопанска продукция от Украйна ще бъде преустановен незабавно.

Нов масиран руски ракетен обстрел по украинската територия

Спад на развиващите се пазари

През 2023 г. много инвеститори очакват доларът да отслабне, а цените на енергията да намалеят, като твърдят, че тези два фактора ще облекчат натиска върху развиващите се пазари.

От гледна точка на валутните пазари всяка грешна стъпка в опитите за ограничаване на инфлацията може да провали резултата, а засилването на бойните действия в Украйна е само един от многото рискове, които могат да доведат до нов скок на цените на енергията.

"Може да се окаже, че трудностите на развиващите се пазари ще продължат още една година", казва Шейн Оливър, ръководител на отдел "Инвестиционна стратегия и икономика" в AMP Services Ltd. „Високият или растящият курс на щатския долар ще бъде в ущърб на страните с нововъзникващи пазари, тъй като много от тях имат дълг, деноминиран в тази валута."

Последиците от подобен сценарий ще бъдат усетени особено остро от правителствата на страните с възникващи пазари, които ще трябва да поемат още по-тежко бреме по дълга.

Ново заболяване в резултат на Ковид запушва съдовете на тялото

Завръщането на коронавируса

Появата на по-заразен и смъртоносен щам на Ковид-19 или дори продължителното присъствие на вече съществуващи такива може отново да наруши веригите за доставки, да предизвика инфлация и да забави икономическата активност.

"Смятаме, че макроикономическият удар върху растежа ще бъде усетен най-вече от големите икономики и тези, които разчитат на търговията повече от останалите", каза Чоу от JPMorgan.

Сега тя смята, че вирусът ще продължи да отшумява и че негативните настроения на пазарите ще зависят главно от изчисленията на инвеститорите в условията на рецесия в САЩ и Европа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм