Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе още една важна стъпка в борбата си с рекордната инфлация в еврозоната, като реши да повиши лихвените проценти с 0,75 процентни пункта.

Основният лихвен процент в еврозоната е 2%, обяви ЕЦБ в четвъртък. Скоро кредитите ще станат още по-скъпи, но спестяванията отново ще станат по-привлекателни.

Защо всичко у нас поскъпва?

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 9,9 % през септември. Ръстът на цените засяга все повече сфери на икономиката. Инфлацията сега е почти пет пъти по-висока от инфлационната цел на централната банка от 2 процента, която тя определя като „идеална“ за икономиката. 

Предстоят допълнителни увеличения

Очакванията са да последват и по-нататъшни стъпки по отношение на лихвените проценти. Решенията се вземат „от среща на среща“.

Това е вече третото повишение през тази година, като от юли насам основният лихвен процент беше увеличен от нула на два процента.

Управителният съвет взе днешното решение - и очаква да продължи да повишава лихвените проценти - за да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%", се казва в прессъобщението на централната банка.

Скулптурата на еврото остава пред ЕЦБ

"Управителният съвет ще съобразява бъдещия курс на основните лихвени проценти с развитието на инфлацията и икономическите перспективи", заявяват още от ЕЦБ.

Със стъпката на повишаване на лихвените проценти ЕЦБ иска да избегне оставането на високата инфлация в съзнанието на хората. Изчисление: Ако инфлационните очаквания излязат извън контрол, за ЕЦБ ще бъде още по-трудно да овладее инфлацията отново и да я придвижи към целевата си граница.

В навечерието на срещата за лихвените проценти много наблюдатели вече изказаха мнение в полза на решението за необичайно голямо увеличение на лихвения процент от 0,75 процентни пункта.

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел призова за увеличение на лихвените проценти, за да може инфлацията да се върне обратно в двапроцентната рамка в средносрочен план.

За първи път в историята си: ЕЦБ повиши основния лихвен процент със 75 пункта

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард вероятно ще бъде попитана на пресконференцията след решението за лихвените проценти как ще продължи паричната политика.

Икономисти наскоро предположиха, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти на последната си лихвена среща за годината в средата на декември. По преценка на банката обаче тя може да не затегне толкова много винтовете за лихвените проценти, тъй като цените на енергията наскоро бяха спаднали. В допълнение, задаващата се рецесия в еврозоната трябва да гарантира, че ценовият натиск ще отслабне до някаква степен.

Инфлацията в САЩ вероятно ще намалее

Но доколко последователно и ефикасно централните банки могат да се борят с инфлацията с нарастващите основни лихвени проценти в крайна сметка зависи преди всичко от въпроса: Какви са причините за силното увеличение на цените?

  • Горещо търсене на продукти и услуги
  • свързани с нарастващите цени
  • тъй като производителите вече не могат да се справят с производството на своите продукти
  • защото пазарът на труда е почти празен в резултат на ситуацията с добрия ред
  • добри служители може да има само при значително по-добри заплати
  • което от своя страна прави производството по-скъпо и по този начин повишава цените на производителите и магазините.

Подобно увеличение на цените, каквото в момента се наблюдава в САЩ, може да се пребори с повишаване на основния лихвен процент. Повишаването на основните лихвени проценти прави парите по-скъпи, хората купуват по-малко и цените падат.

Инфлацията в Европа

Инфлацията в Европа е различна. Всичко започва с нарастващите цени на енергията, които започнаха да се увеличават преди избухването на войната. Но хората на улицата не се интересуват защо хлябът, сиренето, месото или горивото стават все по-скъпи. Те очакват парична политика, която укрепва покупателната способност и подкрепя активите. Последните също са атакувани от инфлацията. Следователно ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм