Животът поскъпна, зимата ще е тежка, пише Darik Business Review. Не може да не сте чували подобни думи в последните седмици у нас.

Екипът на Darik Business Review ще се постарае на разбираем език да ви обясни защо всичко у нас поскъпва - от храни и горива през сметки до забавления.

Според последните данни от Евростат, инфлацията в еврозоната надхвърля 10%, докато в САЩ тя е 8.3 на сто.

По лихвите ще ги познаете. Ще поскъпват или ще поевтиняват имотите?

В Прибалтийските републики (Литва, Латвия и Естония) показателят е над 20%, докато в България е на най-високото си ниво от 24 години насам (17.7%).Огромните монетарни и фискални стимули по време на COVID пандемията събудиха инфлацията както в Европа, така и в САЩ.

От това правило обаче си има и изключения, като например Швейцария, където показателят възлиза на малко над 3%.

Натрупаните парични средства от домакинствата и бизнесите създадоха по-високо търсене, на фона на прекъснатите вериги за доставка.

Какво се случва, след като централните банки вдигнат лихвите?

А колкото по-голямо е търсенето на дадена стока и/или услуга, толкова повече се покачва нейната цена. И обратното – когато предлагането е по-голямо от търсенето, цената би следвало да се понижава.

Горива

Доскоро цените на петрола на международните пазари бяха над 100 долара за барел. При настоящите 80+ долара членките на ОПЕК взеха решение да понижат добива, което би означавало, че в следващите седмици и месеци цените по всяка вероятност ще вървят нагоре. 

Пет признака, че светът се е запътил към рецесия

Изкъсо трябва да следим и природния газ, тъй като той се ползва както за отопление, така и от редица бизнеси у нас.

Храни, други стоки и услуги

Инфлацията при горивата и храните е в основата на по-високите цени на почти всичко днес – хранене в ресторанти, почивки, самолетни билети, битови сметки, дрехи и развлечения. 

Искате ли да пресметнете личната си инфлация? Изчислете я тук

Инфлацията в Турция надхвърли 83%

Лихви по кредити

Поскъпването на заемния ресурс също създава трудности както за домакинствата, така и за бизнеса. По-високите месечни вноски означават само едно – по-малко пари за потребление, което пък е в основната на формирането на БВП.

Фед и ЕЦБ

Скорошен доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) посочва, че затягането на паричната политика, целящо да овладее ускорената инфлация, може да нанесе по-сериозни щети, отколкото финансовата криза от 2008 г. и COVID-19 пандемията. 

Нов ръст на цените на храните у нас. Какво поскъпва най-много?

От агенцията са изчислили, че всяко увеличение на лихвите с един процентен пункт от страна на Фед може да понижи икономическата продукция на други развити страни с 0.5% през следващите три години.

Щатският долар

Увеличението на лихвите отвъд океана оскъпи сериозно щатския долар. Еврото достигна най-ниската си стойност за последните 20 години. Британският паунд не е бил толкова евтин от 37 години спрямо зелените пари. Спад има и при други основни валути, като японската йена, канадския долар и др.

Инфлацията в еврозоната нарасна до рекордните 10%

Голяма част от суровините, които страната ни внася, са в щатски долари. Повишението му от последните месеци означава по-скъп внос на храни, горива, материали и други. Както вероятно сте забелязали, инфлацията през последните месеци се засили, след като щатският долар започна да поскъпва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм