През септември инфлацията в Турция е скочила до нов 24-годишен връх, надхвърлящ 83%, след като централната банка намали лихвените проценти въпреки рязкото покачване на цените, сочат официалните данни, предаде БГНЕС.

ОИСР: Световната икономика се забавя

Създателите на паричната политика на Турция се противопоставят на световната тенденция централните банки да повишават лихвените проценти като част от борбата с инфлацията, тъй като високите лихвени проценти по кредитите охлаждат икономиката и цените.

Но президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се фокусира върху растежа преди парламентарните избори през юни, многократно се е обявявал против по-високите лихвени проценти, наричайки ги "най-големия си враг".

Ердоган обеща спад на инфлацията в началото на 2023 година

Централната банка на страната последва неговата философия, като миналия месец понижи основния си лихвен процент от 13% на 12%.

Ердоган призова за ново намаляване на лихвите на следващата среща на банката на 20 октомври.

Държавната статистическа агенция TUIK съобщи, че потребителските цени през септември са нараснали с 83,45% на годишна база, в сравнение с 80,2% през август.

Инфлацията в Италия се повиши до 8,9 на сто през септември

След съобщението турската лира достигна ново рекордно ниско ниво от 18,56 спрямо долара.Но опозиционните лидери и много турци вече не се доверяват на официалните правителствени данни.

Авторитетно месечно проучване, публикувано от независими икономисти от турския изследователски институт ENAG, също показа, че цените се покачват - с много по-висок темп от този, отчетен от държавния статистически институт.

Според ENAG, официалният годишен темп на нарастване на потребителските цени е достигнал 186,27% през септември в сравнение със 181,37% през август. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм