Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на своето правителство да укроти инфлацията, която според него ще спадне до "разумни" нива от февруари следващата година.

Годишната инфлация в Турция достигна 80 % през август, което е нов 24-годишен връх, дължащ се главно на рязкото покачване на цените на хранителните продукти и енергията, които скочиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна.

Инфлацията при храните в България

Въпреки това увеличението се оказа по-малко, отколкото през предходните месеци, което е сигнал, че натискът върху цените може би се забавя.

"Ще намалим инфлацията до разумни нива през февруари, а след това сме решени да я сведем до едноцифрено число", заяви Ердоган на събитие, на което присъстваха бизнесмени в Истанбул.

"Правили сме това и в миналото. Бяхме намалили лихвените проценти до 4,6 %, а инфлацията - до 6,2 %".

Дания отпуска 664 млн. долара на домакинствата заради енергийната криза

Правителството твърди, че инфлацията ще намалее с изпълнението на икономическата му програма, в която приоритет са ниските лихвени проценти за стимулиране на износа, производството и инвестициите, като целта е да се намали увеличението на потребителските цени чрез обръщане на хроничния дефицит по текущата сметка на Турция в излишък.

"Целта на турския икономически модел е да развива страната ни чрез инвестиции, заетост и излишък по текущата сметка. Онези, които ни критикуват заради този икономически модел, са стигнали до същата политика като нас", заяви Ердоган.

Спадът в еврозоната се задълбочава, засилват се опасенията от рецесия

Ердоган е известен с това, че се противопоставя на по-високите разходи за заеми, които според него правят само "богатите по-богати, а бедните по-бедни". Той често нарича високите лихвени проценти "майката на всяко зло".

По-високите лихвени проценти оскъпяват заемите за домакинствата и предприятията. Въпреки това правителството се стреми да стимулира производството, износа и заетостта с политика на ниски лихвени проценти.

Правителството предвижда инфлацията да спадне до 65% до края на годината и до 24,9% до края на 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм