Властите в Дания се споразумяха за спасителен пакет на стойност 5,05 млрд. датски крони (664 млн. долара) за населението на фона на нарастващите цени на електроенергията, съобщи вестник „Berlingske”. Това предаде БГНЕС. 

Швеция затваря църквите и сауните, за да пести енергия

"За да повиши доверието на домакинствата (в бъдещето), правителството прие схеми за замразяване на разходите и намаляване на данъка върху електроенергията, както и за увеличаване на детските надбавки", заяви министърът на финансите Николай Вамен.

Предупредиха финландците за прекъсвания на тока през зимата

Данъкът върху електроенергията ще бъде намален от 69,7 йоре (9 цента) на kWh на 0,8 йоре (0,1 цента) през първата половина на 2023 г. Подобна мярка ще струва на бюджета 3,5 милиарда датски крони (460 милиона долара). Пакетът за подпомагане на домакинствата и предприятията включва възможността за разсрочено плащане на част от разходите за електроенергия, газ и централно отопление.

Заради енергийната криза: Белгия спира частично светлините по магистралите през нощта

Освен това през януари 2023 г. властите ще изплатят и по 660 крони (87 долара) на дете.

По-рано тази седмица централната банка на страната предупреди срещу предприемането на мерки за смекчаване на въздействието на нарастващите цени на енергията върху домакинствата. Според регулатора подобни мерки ще доведат до по-нататъшно повишаване на цените на електроенергията и до нарушаване на системата на енергоснабвядаване.

12 часа телевизия или 70 чаши кафе: Какво можем да направим с 1 киловатчас електроенергия?

В края на август инфлацията в Дания достигна годишен темп от 8,9%. Това е най-високият процент от 1983 г. насам. Цените на храните, електроенергията и газа в страната се повишиха. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са се увеличили с 15,9% в сравнение с август миналата година. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм