Швеция затваря църкви и изключва сауни в много от градовете си. Страната се опитва да намали потреблението на енергия и разходите си тази зима, предаде БГНЕС.

Икономическа криза: В Нидерландия да си вземаш душ става все по-рядко явление

Андреас Мансон, инженер, заяви, че 150 от 540-те църкви в епархията на Лунд ще бъдат напълно или частично затворени тази зима. Това е част от националните усилия за намаляване на потреблението на енергия. Мансон следи за енергийните нужди на църквите в епархията.

Шолц: Германия ще изкара зимата с кураж и смелост въпреки грешките на ерата Меркел

"Няма съмнение, че отоплението е най-големият разход, много от сградите са с доста лоша изолация", казва той пред местния ежедневник "Dagens Nyheter", предаде анадолската агенция.

Освен това сауните и отопляемите плувни басейни или ще бъдат затворени, или ще работят с понижена температура.

Градският съвет на Малмьо планира да затвори изцяло съоръженията или да намали температурата в плувните басейни.

„Галъп“: 80% от българите намират за реална опасността от недостиг на газ

В интервю за обществената телевизия "SR" кметът на Малмьо Катрин Джаме заяви: "Имаме много енергоемки центрове за отдих със сауни, с отопляеми плувни басейни."

Правителствените органи в 200 шведски общини също бяха помолени от правителството да намалят потреблението на енергия преди зимните месеци. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм