"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето – буквално". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно заседание на Министерският съвет.

Според него неприемането на план-сметката на Здравната каса в комисия вчера е удар и по пациентите, и по бюджета.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси се събира, за да гледа на първо четене новите бюджетните закони. Става дума за план-сметката на държавата и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто, а средногодишната инфлация да бъде 4,8 процента. 

Заложеният дефицит в бюджета е 3 процента, каквото е едно от изискванията за въвеждане на еврото. След натиск от страна на ГЕРБ и ДПС обаче първоначалният проект на Министерството на финансите претърпя сериозни промени - с два милиарда лева беше намалена капиталовата програма, намален беше и дългът, който догодина може да поеме правителството.

Колкото да проектобюджета на Здравната каса - в него са предвидени пари за нови видове изследвания, за профилактика и диагностика на различни заболявания.

По-често провеждане на изследвания за рак на гърдата и на маточната шийка при жените над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60 е заложено в проекта за бюджет на Здравната каса, внесен от Министерския съвет. Предвижда се фондът да заплаща и ехография на щитовидна жлеза веднъж годишно само за жени, навършили 45. Проектът гарантира пари за 4 нови специализирани изследвания на имунната система и за изследвания на витамин Д при деца и пълнолетни, както и на маркери за сърдечна недостатъчност. 

Заложена е нова клинична пътека, по която лъчелечението на деца да се случва под упойка. За зъболечение остават досегашните 1 преглед за деца и за пълнолетни, 4 дейности за деца и 2 за възрастни годишно. Ако бъде приет в този вид, бюджетът на Здравната каса догодина ще бъде с около 1 милиард лева по-голям спрямо тазгодишния. Предвидени са и стимули за личните лекари, които провеждат профилактика с поне половината от своите пациенти. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм