Проектът за държавния бюджет за 2024 година беше одобрен на първо четене от ресорната парламентарна комисия. Законопроектът получи подкрепата на 13 народни представители, а шестима гласуваха против. Финансовият министър Асен Василев коментира, че основната идея на така изготвения бюджет е повишаване на доходите, защото няма развита икономика с евтина работна ръка.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене Закона за държавния бюджет за 2024 година. Към финансовата рамка, предложена от Асен Василев бяха отправени редица критики. Част от забележките са насочени към планирания дефицит от 3%, който според експерти е прекалено висок и трябва да се върви към по-нисък, дори нулев дефицит. Според гуверньора на БНБ Димитър Радев е добре да има антициклична бюджетна политика.

Според финансовия министър Асен Василев дефицитът отговаря на критериите за приемане на България в еврозоната и ще бъде стимулиращ за икономиката. Василев уточни, че цялостната философия, залегнала в бюджета е, че не можем да продаваме евтина работна ръка.

Според работодателските организации 3%-дефицит е проблем. Риск са и заложените очаквания за ръст на икономиката, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Асен Василев отговори на критиките към бюджета, като заяви, че политиката на стремеж към 0% дефицит е „политика на стабилна бедност”

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм