Отново стартира традиционната за Пловдив класация "Най-добрият квартал за живеене", която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“. 

Всеки, който иска да гласува, може да го направи  в следващите месеци на пловдивската страница на официалния сайт на Дарик радио www.darik.bg.

По време на гласуването, което ще продължи близо една година, жителите на града ще могат да определят сами къде в Пловдив се живее най-добре, дали и как районните кметове се справят с проблемите в отделните квартали. Целта е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот във втория по големина град в България. 

Новото в класацията е, че тя ще бъде активна 4 сезона, за да може и вотът на пловдивчани да бъде по-обективен. Жителите ще имат възможност да задават актуални теми и да слушат дебати по тях, между районните кметове.

Дискусиите ще се излъчват всеки втори петък от месеца в ефира на Дарик радио. Проблемите, които най-много вълнуват пловдивчани, ще могат да се слушат в подкаст в няколко интернет платформи. Специално жури също ще дава своите оценки в поредното издание на класацията „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив". 

Всички районни кметове ще имат възможност да посочат най-значимите и важни придобивки за кварталите в съответния район по време на тяхното управление, както и визията си за подобряване качеството на живот в тях през следващите години. 

Критериите в надпревара "Най-добрият квартал за живеене" през 2022 - 2023 г. са 11:

1. Удобна инфраструктура и достъпна среда за хора с увреждания

2. Качество на обслужване в районната администрация

3. Зелени площи, пейки на обществени места, места за разходки, детски площадки и градини, обществени тоалетни

4. Тишина и чистота

5. Сигурност и спокойствие

6. Алеи за велосипедисти и улично осветление

7. Състояние на уличната мрежа, удобен транспорт  и места за паркиране

8. Площадки за спорт на открито, зали за танци и спорт, фитнеси 

9. Здравни заведения, детски градини, училища

10. Възможност за организиране на концерти, изложби и др. културни събития, места за забавления (на открито и закрито)

11. Брой денонощни магазини, аптеки, нон стоп заведения за хранене и места за релакс и хубаво кафе

Гласуването в класацията ще бъде възможно от 1.11.2022 г. до 01.10.2023 г., само чрез интернет - в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив прес. Въпроси могат да се задават, чрез официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук и на е-mail: darikradioplovdiv@gmail.com.

Освен голямата награда за „Най-добър квартал за живеене", ще бъдат отличени кварталът с най-много зелени площи, както и този с най-удобна инфраструктура, включително и за хора с увреждания.

Междинните резултати от гласуването може да се видят, само след като се попълни формата за гласуване и се кликне върху "Вижте предишните отговори".