Отново стартира традиционната за Пловдив класация "Най-добрият квартал за живеене", която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“. 

По време на гласуването, което ще продължи близо една година, жителите на града ще могат да определят сами къде в Пловдив се живее най-добре, дали и как районните кметове се справят с проблемите в отделните квартали. Целта е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот във втория по големина град в България. 

Новото в класацията е, че тя ще бъде активна 4 сезона, за да може и вотът на пловдивчани да бъде по-обективен. Жителите ще имат възможност да задават актуални теми и да слушат дебати по тях, между районните кметове.

Дискусиите ще се излъчват всеки втори петък от месеца в ефира на Дарик радио. Проблемите, които най-много вълнуват пловдивчани, ще могат да се слушат в подкаст в няколко интернет платформи. Специално жури също ще дава своите оценки в поредното издание на класацията „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив". 

Всички районни кметове ще имат възможност да посочат най-значимите и важни придобивки за кварталите в съответния район по време на тяхното управление, както и визията си за подобряване качеството на живот в тях през следващите години. 

Критериите в надпревара "Най-добрият квартал за живеене" през 2022 - 2023 г. са 11:

1. Удобна инфраструктура и достъпна среда за хора с увреждания

2. Качество на обслужване в районната администрация

3. Зелени площи, пейки на обществени места, места за разходки, детски площадки и градини, обществени тоалетни

4. Тишина и чистота

5. Сигурност и спокойствие

6. Алеи за велосипедисти и улично осветление

7. Състояние на уличната мрежа, удобен транспорт  и места за паркиране

8. Площадки за спорт на открито, зали за танци и спорт, фитнеси 

9. Здравни заведения, детски градини, училища

10. Възможност за организиране на концерти, изложби и др. културни събития, места за забавления (на открито и закрито)

11. Брой денонощни магазини, аптеки, нон стоп заведения за хранене и места за релакс и хубаво кафе

Гласуването в класацията ще бъде възможно от 1.11.2022 г. до 01.10.2023 г., само чрез интернет - в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив прес. Въпроси могат да се задават, чрез официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук и на е-mail: darikradioplovdiv@gmail.com.

Освен голямата награда за „Най-добър квартал за живеене", ще бъдат отличени кварталът с най-много зелени площи, както и този с най-удобна инфраструктура, включително и за хора с увреждания.

Междинните резултати от гласуването може да се видят, само след като се попълни формата за гласуване и се кликне върху "Вижте предишните отговори".