Повече видеонаблюдение и лична отговорност, за да живеем в по-сигурен и спокоен град. За това призоваха кметовете на пловдивските райони в поредния дебат на класацията "Най-добрия квартал за живеене" на Дарик радио.

Район Южен

В три от 5-те големи парка в "Южен" има изградено видеонаблюдение. Камери и физическа охрана са осигурени и за всичките детски градини и ясли в района, заяви кметът на района Костадин Язов.

Съумяваме да се справим с осигуряването на сигурността на жителите, доколкото това е възможно с финансовия ресурс, с който разполагаме и доколкото това е в нашите правомощия", обясни Язов.

За съжаление, вандалските прояви продължават да съществуват, а за да се монтира масово видеонаблюдение в района, Голяма Община трябва да отпусне средства, коментира той.

Осветлението по големите пътни артерии и части от "Южен" е ново, предстои поетапната му подмяна.

Район Източен

С изграждането на всеки нов обект в "Източен" - парк, паркинг, детски площадки и др., монтираме видеонаблюдение. Така много от нарушителите бяха заловени благодарение точно на камерите и предадени на служителите на 6 РУ, заяви кметът на района Иван Стоянов.

Той настоява от години за увеличаване на щата на Общинска охрана, за което няколко пъти е писал до Голяма община.

Над 100 броя камери и нови стълбове с лед осветление са монтирани в "Източен" в последните години и това определено дава резултат, коментира още Стоянов.

Район Тракия

Много усилия сме положили през годините, в които съм кмет на района, но има места, където е много трудно да се въдвори ред, коментира по темата и кметът на "Тракия" Костадин Димитров.

С камери за видеонаблюдение са оборудвани всички големи паркове в района, вандалите са установени, но за съжаление - без адекватни наказания, обясни той.

В последния му кметски мандат, благодарение на поставените на повечето спирки в района камери, разрушаването им е сведено до минимум.

Район Западен

"Западен" като цяло е едно спокойно място за живеене. Всеки един нов проект в района е със заложени камери, които поставяме и на по-старите паркове и обществени сгради. Безспорно е, че видеонаблюдението в града трябва да се увеличи, защото то дава най-голям резултат по отношение на сигурността и спокойствието на жителите,  категоричен е кметът на района Димитър Колев.

И даде пример със заловени, благодарение на камерите, нарушители в Розариума и в парка в Прослав.

Солидно ще е видеонаблюдението и на новия парк на Гарнизонна фурна, където се предвижда монтирането на 25 устройства.

Район Централен

Нивото на сигурност в района е приемливо и добро, предвид и факта, че "Централен" е притегателно място не само за пловдивчани, а и за всички туристи. Почти навсякъде има работещо видеонаблюдение, записите се използват за установяване на нарушителите, търговските обекти също са оборудвани с камери, заяви по темата кметът на "Централен" Георги Стаменов.

Видеонаблюдение е монтирано и в източната част на Бунарджика, на Сахат тепе и на Трихълмието.

В последните 7 години почти всички големи булеварди в "Централен" и  80% от вътрешнокварталните улици са със сменено осветление, предстои поетапната му подмяна и в останалата част на района.

Радослав Иванов от ПловдивПрес:

"Сигурността е всеобхватна и сложна тема. И има много и разнопосочни аспекти. Градската сигурност е нещо по-конкретно, но не по-малко сложно. Позволявам си тези философски разсъждения, заради нашумелите напоследък „голи“ акции на МВР по нощни заведения и последвалата остра обществена и браншова реакция. Както видяхме, мнението и вътре в самото министерство не беше единно по конкретния случай с пловдивската дискотека. Но не за нея ми е мисълта. Въпреки че релацията барове-клубове-наркотици-и други пороци е сериозна част от общия проблем със сигурността

Когато си говорим за градската среда, сигурността има за цел да опази хората в тяхното ежедневие и да им даде усещане за спокойствие и добър начин на живот. Само по себе си това не е лесна задача. Защото, по кварталите, все още има неосветени и страховити места, където можеш да се простиш я с портфейла, я и с живота или здравето си. Постоянна задача на градската администрация е да сведе такива пасажи до възможния минимум. Но това не става бързо, защото поглъща сериозни средства.

Но пък Пловдив може да се похвали със сериозен напредък в това отношение. По районите се подмени една сериозна част от уличното и кварталното осветление, лампите са модерни, енергоспестяващи и най-важното – светят ярко и силно.

Доклад до общинския съвет пък показва, чвидеонаблюдението има важно значение при установяване на престъпления и посегателства върху градската инфраструктура.  

Много добро впечатление прави, че районните кметове мислят предварително за това и във всички проекти за нови паркове и обществени пространства задължително включват и видеонаблюдение.

А в навечерието на абитуриентските балове вече ми се изправя косата какви ще бъдат отново черните хроники за пострадали заради безразсъдството и алкохола млади хора. И някак не мога да се разсърдя на общините и полицията, които отсега заявяват мерки на засилен контрол и превенция по празниците. Защото става дума за живота на децата ни.

И понеже в България „Закон е врата у поле“, дето всеки я заобикаля и докато се научим „всеки сам да си преценя“ как е най-добре, но не за него, а за всички, май ще е по-добре нещата да стават пак по български – „Со кротце, со благо, но и со малко кьотек“. Пък нека да има няколко разсъблечени заради марихуана. Което, разбира се е недопустимо. Както е недопустимо във войната по пътищата да даваме безумно много жертви, учениците, вместо учебници, да носят в чантата си газови флакони, а вандалите да превземат безнаказано всяко публично пространство. И защото се сещам за поне дузина шумни защитници на личната свобода, които треперят само при мисълта за сянката на държавата върху им, ще припомня мъдрата мисъл на Шилер:

„Свободен е само този, който владее себе си“. И върху това трябва още доста да поработим.

.........................................................................................................

Поредния дебат на кампанията "Най-добрия квартал за живеене", която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“, можете да чуете в звуковия файл.

Гласуването в класацията ще бъде възможно до 01.10.2023 г., само чрез интернет - в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив Прес.

Въпроси могат да се задават, чрез официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук и на е-mail: darikradioplovdiv@gmail.com.

Освен голямата награда за „Най-добър квартал за живеене", ще бъдат отличени кварталът с най-много зелени площи, както и този с най-удобна инфраструктура, включително и за хора с увреждания.

По време на гласуването, което ще продължи близо една година, жителите на града ще могат да определят сами къде в Пловдив се живее най-добре, дали и как районните кметове се справят с проблемите в отделните квартали.