И 6-те района на Пловдив разполагат с достатъчно пространства за провеждане на културни събития и места за развлечение на жителите и гостите на града. Разбира се, винаги има нужда от повече, предвид увеличаването на населението на града през последните години, но за изграждането на нови сцени и паркови площи е нужен адекватен бюджет, с който да разполагат кметствата. Но въпреки недостатъчното финансиране, десетки са сцените на открито и залите на закрито в районите в Пловдив, в които кипи усилен културен живот.

Темата е водеща на поредния дебат на Дарик радио за „Най-добрия квартал за живеене“.

РАЙОН СЕВЕРЕН

"Основен приоритет на администрацията на "Северен" е грижата за децата, техните родители, баби и дядовци. Точно затова от началото на мандата ми като кмет се набляга на облагородяването на района с цел изграждането на повече площадки и игрища за спорт и забавление. Досега сме изградили 22 детски площадки, а нашето бижу е парк Рибница - с реновирана сцена, покрита площ от над 250 кв. м, осветление, ток“, заяви по време на дебата кметът на „Северен“ Стоян Алексиев.

Парковете "Рибница"- с прекрасната покрита сцена, която е домакин на множество събития в района, „Сърнена гора“, „Иван Рилски“, „Надежда“ „Моливчето“, площадът на бул. Марица „55“ и множество игрища и площадки са основните сцени за културни събития и развлечения в „Северен“.

РАЙОН ЮЖЕН

Район „Южен“ разполага основно с 5 парка. Те са едни от най-предпочитаните места за организиране на културни събития. Това са „Студенец“, „Белите брези“, парка срещу училище "Константин Кирил Философ", до училище "Димитър Талев" и в „Коматево“, съобщи в ефира на „Най-добият квартал за живеене“ кметът Костадин Язов.

На практика от районната администрация могат навсякъде да осигурят подаването на електрическа енергия, а в двата по-големи парка в района има изградени и сцени (подиуми), които активно се ползват. 

Културният календар на "Южен", който е изпълнен до крайност, включва множество събития на открито, които се провеждат именно в парковата среда, като "Театър на открито", изложби, концерти. 

Районът разполага и с няколко читалища, пространства с монументални паметници, както и зали за танци - в бившия Битов комбинат, както и на ул. "Михалаги Георгиев", а най-новото открито пространство в района е парк "Източна Румелия".

РАЙОН ИЗТОЧЕН

И в петте микрорайона на „Източен“ са изградени пространства за културни мероприятия,  съчетани с нови или реновирани детски площадки, заяви по време на дебата и кметът на района Иван Стоянов. Част от тях са две пространства с "Столипиново", парк "Изгрев", разположен на много голяма площ, както и в квартал "Чайка" - "Зелената класна стая". 

„Кино под звездите“ и „Зелена класна стая“ са само два от проектите на районната администрация, повод за гордост. А парк „Каменица“ продължава да е един от най-желаните за провеждане на концерти и други културни събития.

В плановете на Иван Стоянов за 2023 година влиза реновацията на парк „Чайка“, за да се използва пълноценно в изпълнение на културната програма на „Източен“, както и изграждането на сцени на открито в Гладно поле. 

РАЙОН ТРАКИЯ

В "Тракия" от самото начало на мандата създадохме условия за децентрализация на културните събития в Пловдив, заяви кметът на района Костадин Димитров. Кметството, освен че осигурява нужната инфраструктура за провеждане на различни мероприятия, е и инициатор на провеждането на повечето от тях. 

Парк "Лаута" с изградените в него три сцени и облагородени зелени площ продължава да е изключително привлекателен за провеждането на различен вид събития на открито - от години там се провежда Народният събор, който събира хиляди посетители и заедно с Бирения фест се превърнаха във форуми от национален мащаб, както и рок концерти на млади таланти. 

"Освен "Лаута", районът разполага и с парк "Ротари", където също има изградена сцена, но може би мястото, където кварталът най-често се събира на по-малки мероприятия е парк "2019". Там успяваме в късните следобедни часове да ситуираме различни театрални постановки и концерти", заяви още Димитров.

Сградата на администрацията на "Тракия" също се използва активно като пространство за културни събития с постоянните изложби, които се организират там.

РАЙОН ЗАПАДЕН

Винаги съм настоявал ца децентрализация на културните събития, подчерта и кметът на „Западен“ Димитър Колев.

Освен Гребната база, която както всички знаем има огромен потенциал за провеждане на успешни събития, а най-добрият пример от последните години е фестивала Hills of rock, „Западен“ разполага и с парковете “Розариум“, „Ружа“, „Акациева горичка“, пространството до МОЛ-а, изброи Колев.

След като от кметството реновираха пространството пред Братската могила  с нови пейки и осветление, мястото е едно от най-добрите като локация за провеждане на културни събития. Тази година администрацията на района организира провеждането там на голям концерт с участието на деца от "Западен".

Очакванията са съвсем скоро, след като паркът на Гарнизонна фурна бъде довършен, също да бъде включен в културната програма на кметството. 

РАЙОН ЦЕНТРАЛЕН

Разбираемо, основната концентрация на зали за културни събития и сцени на открито съвсем естествено е в централната градска част на Пловдив - Античен театър, Римски стадион, хълмовете и тепетата, парковете на река Марица.

Районът разполага и с редица изложбени зали, като Градската художествена галерия –на Главната улица, и на „Съборна“, новата галерия на ул. „Гладстон“, в Капана, както и с множество малки частни изложбени зали, заяви по време на дебата и кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Трите градски сгради за по-големи събития – Дом на културата и залите Колодрума и Сила, също се намират в „Централен“. След като тази година бъде завършена реновацията на Кино Космос, сградата също ще се превърне в място за култура и развлечение.

А едно от най-актуалните мащабни събития на открито в района през пролетта е предстоящото априлско издание на Стейдж парка на Младежкия хълм.

Пространствата и сцените, с които разполагат районите в Пловдив, безспорно са добри. За съжаление, и това разбира се не зависи от правомощията на районните кметове, защото тук става въпрос за стотици милиони лева, и до ден днешен в Пловдив нямаме една безспорна и наистина аудиофилска концертна зала, която да е модерна, технически и архитектурно издържана и в която да можем да посрещнем най-големите български и световни звезди.

Пловдив продължава да мечтае за своята каза де ла музика, заяви в ефира на Дарик радио и Радослав Иванов от Пловдив Прес, партньори на Дарик в класацията „Най-добрия квартал за живеене“.  

Истината е една. Пловдив все още мечтае своята концертна зала. Голяма, модерна, функционална и с идеална акустика. Достойна за най-големите световни звезди. Дано я дочакаме някой ден“, казва Иванов.

Цялото предаване можете да чуете в аудиото.

Кампанията на Дарик радио „Най-добрият квартал за живеене“ се осъществява със съдействието на ПловдивПрес.

Целта е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот във втория по големина град в България. Жителите на Пловдив имат възможност да задават актуални теми и да слушат дебати по тях, между районните кметове.

Всеки, който иска да гласува, може да го направи в пловдивската секция на darik.bg.

Гласуването в класацията ще продължи до 01.10.2023 г. в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив прес. Въпроси могат да се задават чрез официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук и на е-mail: darikradioplovdiv@gmail.com.

Освен голямата награда за „Най-добър квартал за живеене", ще бъдат отличени кварталът с най-много зелени площи, както и този с най-удобна инфраструктура, включително и за хора с увреждания.

Дискусиите с районни кметове в студиото на Дарик радио Пловдив се провеждат всеки втори петък в месеца.

Кампанията се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров