Пловдив има много голяма нужда от нови детски заведения. Тезата защитиха в поредния дебат на класацията на Дарик радио „Кой е най-добрият квартал за живеене". Темата, по която участваха районните кметове на града на тепетата бе „Здравни заведения, детски градини, училища“.

Надеждите ни са с новата детска градина в "Тракия" да отвори врати през септември и така да решим проблема с недостига на места, които към момента са 50, заяви кметът на района Костадин Димитров. Нужда от препроектиране имат и двата подблокови филиала в района.

Район "Южен" в момента е  най-големия по население в Пловдив и със сигурност има нужда от нови детски заведения, заяви от своя страна кметът Костадин Язов. Районът разполага с 19 яслени групи с капацитет от около 304 деца.

"Недостигът за места до 3-годишните деца е очевиден r "Южен" има крещяща нужда от самостоятелна ясла с 6 групи и такава в момента се проектира до новата забавачка на  бул." Ал. Стамболийски".

Районът разполага с общо 10 детски градини, които са най-големите в Пловдив. След довършването новия корпус на ДГ "Зорница" се очаква да се реши проблема с недостига на места.

Кметството помага и при реализирането на някои от проектите за облагородяване на дворовете на училищата, като добър пример за това е спортната площадка в ОУ "Димитър Талев".

В "Западен", както в останалата част на Пловдив, с училищата няма проблем, но с  детските градини има чувствителна липса на места. Причината е увеличения прираст на населението на Пловдив в последните години, заяви кметът на района Димитър Колев.

"Западен" разполага със 7 забавачки, но явно не са достатъчни при бурното строителство в района. Затова от кметството започват проектиране на нова детска градина за около 200 деца.

Цялата тема чуйте в звуковия файл.