Три са основните начини за финансиране изграждането на площадки за спорт на открито и зали за танци. Това са общинския бюджет, ПУДОС и чрез дарители. Темата е водеща на третия дебат от кампанията на Дарик радио Най-добрият квартал за живеене“, която се осъществява със съдействието на ПловдивПрес.

В „Южен“ има 9 спортни площадки  с 3 игрища. В много случаи на спортните площадки на открито се налага да правим ремонти, още преди официалното им откриване, подчерта кметът на района Костадин Язов.

Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев обясни, че пред районните кметове стои предизвикателството да се намери балансът между местата за спорт на открито и нужните местата за паркиране в отделните квартали. По думите му, парк "Рибница" е най-любимото място за спорт на открито в „Северен“.

„Завършването на зала "Дунав" е под въпрос, тъй като се очаква актуализиране на разходите по строителството й. Очакваме също така и изграждането на голям спортен комплекс до английската и руската езикова гимназия, от който да се използват и от децата на футболен клуб "Марица", добави Алексиев.

Още през 2011 г. е ремонтирана първата площадка за футбол в „Тракия“, с помощта на спонсор - голям хипермаркет, подчерта от своя страна кметът на района Костадин Димитров.

Абсурдът е, че винаги има съседи, които не са доволни, че в близост до жилищните блокове има спортни площадки, на които се събират и спортуват много деца, коментира още в ефира на Дарик той.

До двете детски градини "Кремена" и "Слънце" също има нови спортни площадки. Училищата "Черноризец Храбър" и "Димитър Матевски" са с добри спортни бази, включително и плувен басейн, а базата в "Софроний Врачански"  до 17 ч. се ползва от учениците, а след това от частни спортни клубове.

Тази формула е много успешна, добави Димитров. Последната идея за междублокова спортна площадка в района е обсъдена на среща с жителите от блок 83.

Детските площадки на територията на район "Централен" са 42, предстои да бъдат създадени още 7, съобщи кметът на района Георги Стаменов.

След като бъде приет бюджета за 2023 -та година, планираме още 3 нови фитнеса и още 3 площадки, уточни той.

Редица са местата за спорт в „Централен“ - зала "Сила", зала "Колодрума", клубове в Младежкия дом на Янко Сакъзов, частни клубове и зали са местата за концерти, танци, закрити спортове, фестивали и състезания.

Най-тежките разходи за поддръжка са след вандалските прояви. Ако няма такива, във всеки един район ще има по още едно ново съоръжение всяка година, категоричен е кметът на „Централен“ и допълни,  че на детската площадка пред Областна управа някой е откраднал дори настилката.

Кампанията „Най-добрият квартал за живеене“ се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“.

Целта е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот във втория по големина град в България. Жителите на Пловдив ще имат възможност да задават актуални теми и да слушат дебати по тях, между районните кметове.

Всеки, който иска да гласува, може да го направи  в следващите месеци на пловдивската страница на официалния сайт на Дарик радио www.darik.bg.

Гласуването в класацията ще бъде възможно от 1.11.2022 г. до 01.10.2023 г., само чрез интернет - в официалните сайтове и страниците на Дарик Пловдив и Пловдив прес. Въпроси могат да се задават, чрез официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук и на е-mail: darikradioplovdiv@gmail.com.

Освен голямата награда за „Най-добър квартал за живеене", ще бъдат отличени кварталът с най-много зелени площи, както и този с най-удобна инфраструктура, включително и за хора с увреждания.

Дискусиите с районни кметове в студиото на Дарик радио Пловдив ще се провеждат всеки втори петък в месеца.