Повече пари, автоматизирани поливни системи и охрана на парковете поискаха районните кметове на Пловдив в първия дебат за „Най-добрия квартал за живеене“ по Дарик радио.

Те отново подчертаха, че средствата за районите, които годишно възлизат на 600 000 лева, са крайно недостатъчни.

Автоматизиране на поливната система на територията на зелените площи в Пловдив и облекчаване процедурата за узаконяване на кладенци за поливане, предлага кметът на район "Тракия" Костадин Димитров.

"Зелената система винаги е била приоритет в района за последните 10 години. Средно засаждаме по 1000 дървета годишно. Най-голямата гордост за "Тракия" е парк "Лаута", където и тази година продължава дейността по изграждането  на пространства за отдих, почивка, разходка и спорт, заяви в ефира на Дарик Димитров. 

Сред последните съдадени зелени площи на района е парк "2019", който заедно с търговската инфраструктура около него е другото предпочитано място от жителите на "Тракия". 

Списъкът се допълва от Парка на репресираните, Парк Ротари, Майка и дете, парк Кан Крум, който ще разполага с най-дългжата въжена линия за спускане - тролей.  

Кметът на "Южен" Костадин Язов е категоричен, че са необходими повече средства за оперативни разходи.

"На територията на района има 7 парка  и 38 детски площадки. Част от най-използваемите са парка на Белите брези, парк "Райчо Кирков", този на ул. "Кукуш", в Коматево, на ул. "Кронщад". Проблемът е, че голяма част от ползващите ги не ги опазват, въпреки монтираното на места видеонаблюдение", посочи той.

Продължава и работата по облагородяване на пространството около бившия магазин Молдавия, където се предвижда да бъде поставен и фонтан. 

Нови дървета ще бъдат засадени по ул. "Даме Груев", като се предвижда броят им да бъде по-голям от премахнатите. 

Разработва се и проект за голям парк на Коматевско шосе, за площадки по улиците "Павел Калпачкиев", "Георги Икономов", "Спартак", "Ягода", както и да се продължи с изграждането на джобове и контейнери за смет. За тези начинания ни трябват около 600 00 лева, така че всичко е въпрос на пари", коментира още в ефира на Дарик Язов.

Изключително голям проблем е и нефункционирането на обществените тоалетни, заяви кметът на "Централен" Георги Стаменов. По този показател е важна дейността на ОП "Чистота", допълни той.

"Обществените тоалетни в района за съжаление са само 3, а останалите, които се стопанисват от ОП "Чистота", не функционират. Опитахме с поставянето на химически тойлетни, но те не се приемат добре от хората. Добрият пример в тази насока е автоматичния санитарен възел в Капана", коментира Стаменов.

Район "Централен" е в едно добро експлоатационно състояние. През следващата година остана да се завърши цикълът по изграждане на детски площадки - още 5 нови на брой и така ще отговорим на изискването на 300 метра до дома на всеки да има такъв тип съоръжения, посочи още кметът. 

Продължава и работата по изграждане на паркове и зелени зони. "Цар Симеоновата градина" е гордостта на "Централен", "Дондуковата градина" е с готов проект и избран изпълнител, но не се случва досега заради липса на средства. 

Стаменов подчерта, че една от най-големите му мечти е свързана и с облагородяване на алеите около река Марица. Остава да се завърши и реновацията на парковото пространство покрай булеварда, като има готови идейни разработки. 

По отношение на хълмовете, вече бяха облагородени зоните в подожието на Бунарджика, на Младежкия хълм, самата кула на Сахат тепе, разбира се, предстои още работа по големите зелени площи в "Централен", добави кметът на "Централен". 

Общинска охрана трябва да включи патрули в зоната на парковете и градините, коментира в студиото на Дарик кметът на "Северен" Стоян Алексиев.

"За три години сме изградили над 15 нови детски площадки, 120 нови пейки, за да се превърнат от "кални" петна в любимо място за децата и техните близки", изброи той.

"Увеличихме "белите дробове" на Пловдив, като добавихме 2 дка в ОУП за зелени площи. Посадили сме над 420 дървета за три години. Узаконихме 6 сондажа, за да се поддържа зелената система в "Северен". Изграждаме и чисто нови паркинги на мястото на старите металните гаражи( над 1500 на брой), продължаваме активно и да премахваме излезли от употреба МПС. Работим и активно с гражданите по поддържането на зоните за отдих, почивка и спорт в района.

Средствата, които се отпускат от бюджета обаче, са крайно недостатъчни, нужни са поне още толкова нови детски площадки в "Северен" и облагородени междублоковите пространства. Трябват пари и за спортни игрища и  съоръжения за спорт на открито. 

И в "Северен" обществените тоалетни са изключително малко - само 2, затова администрацията е предвидила изграждането на две нови.

Ще се започне и изграждането на видеонаблюдение в парковете в района, входирани са и искания до Голяма община "Северен" да бъде включен в зоната на Охранителна полиция.

Пловдивчани трябва да се научат да не паркират автомобилите си в зелените площи, отбеляза кметът на "Западен" Димитър Колев.

"Западен" е с най-голяма паркова среда в Пловдив - Гребната база, "Розариума", парк "Ружа", парковете в Прослав, бъдещият парк на Гарнизонна фурна са само част от списъка с големите зелени площи в района, изброи Колев. 

Добрата новина, е че в "Западен" има възможност за разширение на парковото строителство и зоните за отдих и рекреация - приоритет в работата на кметството, подчерта той.

Т.н. "кални петна", които всъщност са нерегламентирани места за паркиране, трябва да бъдат залесени и облагородени, защото дори и да искаме да направим нови паркови пространства, има райони, в които площите са ограничени, допълни той. 

Важно е, че когато правим паркове, да не се ограничаваме само в зоната на парковата среда. Пример за това е алеята на бул. "Свобода", към която освен реновацията й с новата настилка и осветление, има изградена и повдигната пешеходна пътека, каза още в ефира на Дарик Димитър Колев.

Всички районни кметове на Пловдив са категорични, че вандалските прояви в парковете, детските градини и площадки, са проблемът, с който най-трудно се справят.

Според близо 70% от гласувалите до момента пловдивчани, район "Тракия" води в класацията "Най-добрият квартал за живеене" в Пловдив.

Временната статистика в платформата за гласуване на darik.bg показва, че районът е водещ включително и в категорията "Зелени площи, места за разходки, детски площадки и градини". По този показател традиционно печели район "Западен", който засега заема 4-та позиция. Темата е водеща за първият дебат от кампанията, в която участват всички районни кметове на Пловдив.

По този критерий, който е един от най-важните за жителите, второто място във временното класиране заема район "Южен", а на трета позиция е район "Централен". Район "Северен", в който също има хубави паркове и градини, в момента е на 5-то място, а най-малко приятни места за разходка, според гласувалите до момента, има в  пловдивския район "Източен".

Целта на регионалната кампания е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот на хората във втория по големина град в България.

За да сме достатъчно обективни и да дадем на всички равен старт, всеки втори петък в Обзорната програма от града на тепетата районните кметове ще имат възможност да посочат най-значимите и важни придобивки за кварталите в съответния район по време на тяхното управление, както и визията си за развитието им през следващите години.

Кампанията ще продължи до есента на 2023 година. Всеки, който иска да зададе въпрос на кмета на района, в който живее, може да го направи на darikradioplovdiv@gmail.com или да изпрати съобщение на официалната страница на Darik Пловдив във фейсбук.

"Най-добрият квартал за живеене" се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“ в партньорство с информационните сайтове  www.darik.bg и Plovdiv press.

Още за състоянието на зелената система, зони за отдих, площадки и обществени тоалетни, какво още трябва да се направи и какви са основните причини, които затрудняват работата на районните кметове, чуйте в дебата по Дарик радио Пловдив.