Профилактиката е може би най-важната част от всяка една здравна система, тъй като голяма част от заболяванията, когато бъдат хванати в ранен етап, могат да бъдат много по успешно излекувани и перспективата за по-дълъг период от живота е голяма. Затова е важно пациентите да търсят профилактичните си прегледи и да не забравят, че всичко зависи от тяхната мотивация.

Това заяви пред Дарик д-р Тихомир Христов, кардиохирург от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Той посочи, че в европейските държави профилактиката е на много високо ниво. Там голяма част от заболяванията се хващат в ранен стадий.

„Аз си мисля, че различната ситуация у нас се дължи на дългия преход в България. Много хора пострадаха през 90-те години на миналия век, когато мислеха за много други неща, но не и за здравето си. Важно е човек, който има симптоми, да посети своя личен лекар, ако симптомите не отшумят до няколко дни. Важно е два пъти в годината да се правят кръвни изследвания, важно е да се правят рентгенографии и мамографии,” посъветва още кардиохирургът.

Д-р Христов допълни още, че има приемственост на модела, въведен от проф. Чирков, през неговите ученици, който достига и до младите лекари.

„Предават се знанията през поколенията, така че да не се губи нищо. Освен като хирурзи, колегите професори ни изграждат и като хора,” заяви още кардиохирургът.