Хиляди статии дават съвети как можете да генерирате пари в дигиталния свят, пише Dariusforoux. Нищо чудно, че има толкова много идеи за онлайн бизнес. Дигиталният бизнес обаче е нов начин за предоставяне на стойност. Целта е да се изгради устойчив бизнес в дългосрочен план.

Защо банките фалират

Повечето предприемачи предпочитат да имат бизнес, който расте постоянно, отколкото бизнес, който е нагоре и надолу през цялото време. Твърде много дигитални бизнес идеи далеч не са стабилни. Колко често сте чували за онлайн бизнеси, които са пресъхнали за една нощ, след като Facebook или Amazon са променили нещо в политиката си?

В тази статия ще споделим 8 идеи за онлайн бизнеси, които имат потенциала да генерират постоянни приходи, така че да можете да правите пари от вкъщи. Ще покрием накратко всяка идея, в случай че търсите вдъхновение за следващия си проект.

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

1. Самостоятелно издаване на книги  

Никой не се интересува дали книгата ви е публикувана самостоятелно, или е издадена от традиционно издателство. Качеството на вашата книга е това, което има значение. Една от най-успешните книги през последните години е Can't Hurt Me от Дейвид Гогинс. Той получи няколко предложения от издатели, но реши да издаде книгата сам. По този начин той притежава всички права.

Днес всеки може да направи това. Можете да извършите целия процес сами или можете да наемете хора да го направят вместо вас като Дейвид Гогинс. Можете дори да наемете писател призрак.

darik.bg със специално участие в конференция на Google

Има автори, публикуващи се сами, които издават по няколко книги годишно. Тази стратегия става устойчива обаче, само ако имате няколко книги. 

2. Създайте приложение  

Само допреди няколко години би било невъобразимо да спите редовно в домовете на други хора за по-евтина почивка. И все пак, откакто Airbnb излезе на хоризонта за пътувания и хотелиерство, тази концепция вече се е превърнала в норма. Всички тези трансакции се извършват с приложението. 

Това обаче не означава, че трябва да създадете следващото голямо приложение като Airbnb или Uber. Дори без да знае как да кодира, всеки може да създаде приложение. Има списък с производители на приложения без код, които можете да използвате онлайн, за да направите това.

За машините и работните им места: Къде са всички тези роботи?

Най-важната част от приложението е вашият бизнес модел. Твърде често виждаме приложения, които са страхотни, но нямат бизнес план.

3. Продавайте продуктите на други хора  

Не искате да създавате свои собствени продукти? Продавайте съществуващи продукти, известни още като партньорски маркетинг. Това понякога трупа лоша репутация, но е солиден бизнес модел.

Жилищата в България са станали по-недостъпни за хората в последната година

Най-добрата платформа за тази стратегия е уебсайт (или множество сайтове). Ето нашето ръководство за създаване на уебсайт, без да знаете как да кодирате. За повечето хора WordPress сайт би бил достатъчен. Всичко, от което се нуждаете, е добър хостинг и тема.

След като имате уебсайт, можете да започнете да създавате съдържание, което привлича хора, интересуващи се от продуктите, които предлагате.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

4. Създайте онлайн курс  

Съвета на Питър Дракър е да се фокусирате върху силните си страни, за да можете да осигурите повече стойност. Тук става въпрос за използване на вашите знания и опит в полза на други хора. Може би сте тренирали дълго време и сте готови да станете фитнес треньор. Или сте преподавали история и сега можете да научите хората как да се адаптират добре към промените въз основа на исторически уроци.

Винаги искаме да се учим. Популярността на онлайн курсовете показва, че има голямо търсене. И е по-лесно от всякога да продадете курс. 

Холивуд в страх: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

5. Стартирайте платен бюлетин  

Един от водещите примери за платен бюлетин е „Stratechery“ на Бен Томпсън. Той популяризира този цифров продукт и сега генерира милиони долари. 

Ти и аз обаче нямаме нужда да се превръщаме в следващия Бен Томпсън. Ако можете да генерирате малко, но лоялни последователи, които са готови да платят, можете да печелите добре с бюлетин.

По отношение на технологиите има много решения, които можете да използвате. Много хора използват Substack или Ghost

Собственикът на „Билд“ и „Политико“ съкращава кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

6. Изградете онлайн общност  

Повечето дигитални предприемачи работят от вкъщи, така че те почти не взаимодействат с нови хора (често просто клиенти) ежедневно. Можете да създадете общност около всяка тема.

7. Стартирайте програма за обучение  

С неотдавнашната глобална криза все повече хора превключват своите офлайн дейности (като трениране от треньор във фитнес зала) към цифрови програми. Сега можете да имате треньор точно там с вас у дома чрез вашия смартфон или лаптоп. 

Това не се ограничава само до фитнес треньорите. Можете да правите почти всеки тип обучение чрез Zoom или Skype. Отново, всичко опира до това, в което си добър. С достатъчно опит можете постепенно да се разширите до групово обучение.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

8. Изградете свободна практика  

Повечето статии като тази ви насочват към места като Fiverr или Upwork, но ние не препоръчваме тези платформи. Стабилният бизнес процъфтява благодарение на лоялността на клиентите. Ако разчитате на трета страна като Upwork, как можете наистина да изградите дългосрочни отношения с клиентите си? 

Да, лесно е да влезете в тези сайтове за свободна практика, но вие не изграждате нищо за себе си. Можете да използвате това време, за да създадете свой собствен сайт, със собствени правила.

Новият AI чатбот в търсачката Bing заплашва, манипулира и флиртува с потребители

Проблемът със сайтовете за свободна практика е, че ви затварят в цикъл на търсене на клиенти и представяне пред тях. Много от предлаганите работни места също са еднократни проекти, които плащат по-малко. Тези тактики може да ви осигурят малко клиенти в началото, но няма да изградите лоялна клиентска база по този начин. 

Изграждането на собствен сайт, публикуването на собствено съдържание и привличането на висококачествени, добре платени клиенти отнема много повече време, но възрвъщаемостта е много по-устойчива.

Машините идват и ще изядат работата ви. Заплахата от изкуствения интелект е вече тук

Изградете нещо в дългосрочен план

Както можете да видите, всички тези идеи не са за печелене на няколко лева в повече или опити да станете популярни в социалните медии. Това не са устойчиви бизнес стратегии.

Понякога изглежда, че всеки може да изгради аудитория в Instagram, YouTube, Twitch, TikTok или други подобни платформи, но това не е стратегия. Помислете за това. Ако изградите аудитория на платформата на някой друг, вие не притежавате нищо. Ще бъдете хванати само в цикъл на създаване на съдържание. Що за бизнес е това?  

“Реалност на дълбоко съновидение”. Когато изобразителното изкуство срещне изкуствения интелект

Съсредоточете се върху изграждането на цифрови активи като продукти, членства и имейл списъци. Тези неща ще ви помогнат да станете устойчиви. Не искате да разчитате на трети страни, които притежават отношенията с вашите клиенти.

Искате да създадете продукт/услуга, който е ваш и генерира доход в дългосрочен план. Това ще ви даде повече свобода и спокойствие. Не е ли това целта на дигиталното предприемачество?

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм