Еднодневна конференция на Google, със съвместното участие на Financial Times, се проведе в Лондон на 16 март. Аудио и видео редакторът на darik.bg Георги Сарафов беше един от участниците в събитието. Темата на световния форум е за новините в дигиталната ера. Заедно с представителя на България Георги, е имало участници от Обединеното кралство, САЩ, Германия, Австрия, Ирландия, Хърватия, Австрия. 

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

По време на събитието Google представи своя нов проект - изкуствен интелект в сферата на журналистиката. От компанията обаче са побързали да успокоят, че няма как AI да замести журналистите  и че трябва непременно да има човешка намеса.

Георги Сарафов е споделил за проекта на darik.bg, на който е автор - новините на английски език, с които екипът ни иска да достигне до по-голяма аудитория. Както и за бъдещата идея да се превеждат на английски език авторските статии в сайта. 

Десетте най-големи ограничения на ChatGPT

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

Изводите от събитието са:

  • Качеството на журналистиката трябва да е водещо;
  • Не трябва да се разчита толкова много на готови модели, схеми, които хората просто да използват за достъп до информация;
  • Да се изобличават фалшивите новини;
  • Автентичност трябва да има, да се чува гласът на журналистите.

Кадър от събитието. Снимка: darik.bg

Сарафов сподели още в “Дарик кафе”, че на форума е имало много силно британско присъствие, имало е представители на BBC и CNN. Колегата ни се е запознал и с директорката на Google News за Европа, която е родом от Германия.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Очаквайте скоро още разкази, снимки и видеа от Георги Сарафов. Следете darik.bg

Георги Сарафов. Снимка: Дарик радио

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм