Пазарът на имоти в България остава стабилен и не се очакват сътресения и спад на цените, смятат анализатори. За 2022 година цените на жилищата са се е увеличили с 18 на сто в сравнение с 2021, изпреварвайки значително ръста на заплатите.

Това прави имотите по-недостъпни и заедно с очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити, води до намаляване на сключените сделки през последните 6 месеца. Независимо от икономическата ситуация не се очаква спад в цените на имотите, дори напротив. Очакванията са, че до края на тази година ще видим ново повишение на цените с около 5 на сто.

Наемателка на общинско жилище във Варна 19 години не плаща вода

Въпреки по-малкото сключени сделки, няма предпоставки цените на имотите да спаднат. Напротив, очаква се до края на годината да има още поскъпване, но с много по-ниски темпове, обясни Добромир Ганев от Национално сдружение недвижими имоти.

Очаква се сключването на имотни сделки да намалее още заради повишаването на лихвите по ипотечните кредити, което вече започна в европейските страни.

Бездомните в Англия се увеличиха с 26%

Жилищата увеличават себестойността си и заради поскъпването на строителните материали. Като там се отчита ръст от 27% за миналата година. Цените на имотите обаче стават все по-непосилни за българите и това ще остане така, докато заплатите не догонят инфлационните процеси, уточни Георги Шопов.

Според експертите не може да се говори за имотен балон или за надценяване на жилищата, а пазарът ще остане стабилен.  Добромир Ганев допълни, че в дългосрочен план покупката на имот остава инвестицията с най-добра доходност.

Не бива обаче да се изключва рискът от повишаването на лихвите по кредитите, което може да направи вноските непосилни за семействата с по-ниски доходи и да ги принуди да продадат имотите си при по-неизгодни пазарни условия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм