Илон Мъск е известен най-вече с компанията за автомобили Tesla и SpaceX. Той има още множество проекти, включително Neuralink. Това е компания с амбициозната цел да създаде мозъчни импланти, чрез които човек да може да взаимодейства с компютри и машини по изцяло нов начин.

Разработката на подобна технология е очаквано много сложна и свързана с рискове. Затова и проектът на Neuralink далеч не върви според първоначалните желания на Мъск.

Мъск: Ще превърна хората в киборги! Чиповете ще ни позволят и телепатия

Neuralink е основана още през 2016 г. През 2017 г. беше представена официално, като амбицията беше още през 2020 г. да има действащи прототипи на имплантите и да започнат тестове с хора. И до днес обаче това не се е случило.

Всъщност, новият срок на Мъск е именно през тази година да започнат тестовете с хора. Най-вероятно той няма да бъде изпълнен, тъй като американски регулатори вече са отказали исканията за разрешителни за подобни тестове.

Много рискове, малко ясноти

При първоначалното си представяне, Neuralink предлагаше множество подробности за бъдещите си планове. След това компанията сякаш изчезна и дълго време не обявяваше нищо. През декември 2022 г. Мъск направи кратко представяне на постигнатото до този момент и дори заяви, че той също ще си сложи имплант, когато технологията е готова.

Идва ли бъдещето? Мъск тества чипиране на хора до шест месеца

Вече има и две посоки на развитие на разработката. Първата е чрез нея да се възстанови зрението на хора, като това е проект с два варианта – за хора, загубили зрението си при травми, или родени така. Друга полза от имплантите може да бъде възстановяване на двигателните способности при увредени връзки с гръбнака. Според Мъск няма физически ограничения за възстановяване на двигателните способности при такива травми.

Тогава милиардерът заяви, че тези тестове може да започнат в рамките на шест месеца. „Очевидно искаме да сме много внимателни и да се убедим, че всичко работи, преди да сложим такова устройство в човек“, казва тогава Мъск и допълва, че са подадени нужните документи към институциите за получаване на разрешенията.

Защо повечето сайтове са “.com” и как благодарение на интернет малка държава влиза в ООН

Тогава институциите не коментираха, но имаше критики от други експерти. Сред тях е и Лекарският комитет за отговорна медицина - неправителствена организация в САЩ, която заяви, че има притеснения какви експерименти прави Neuralink с маймуни и поиска допълнителна информация.

Ана Уекслър от факултета по медицина на Университета на Пенсилвания също критикува Neuralink, казвайки, че е не е редно и дори е рисковано да се отправят подобни гръмки обещания за възстановяване на тежки увреждания, тъй като може да накара хора с такива проблеми да са склонни да рискуват други наранявания заради имплантите или да им се дават напразни надежди.

“Най-мощната ракета“ на SpaceX избухна по време на изпитателен полет (видео)

Вместо напредък – още проблеми

Няколко месеца по-късно Neuralink не само не е започнала тестовете, но получи първоначален отказ от институциите за тестове. Не само това, но има вероятност и други регулатори в САЩ да започнат проверки.

Американската Администрация по храни и лекарства (FDA) е отговорна за медицинските изделия, включително имплантите. Тя класифицира тези устройства с най-сложния клас, в който разрешения се получават най-трудно и след най-подробни изследвания. Изискват се множество документи, в които Neuralink да докаже, че проектът с име The Link е безопасен и може да изпълни целите си. И това е само, за да се издаде разрешение за медицински тестове.

Първият отказ е даден с аргумента, че има „дузини недостатъци“ на документите. В това са включени притеснения за стабилността на батерията на устройството, как ще се зарежда, какви са рисковете за мозъка от електродите на импланта, може ли да бъде свалян и обновяван и др.

Бионсе и Роналдо губят сините си значки след “прочистването” в Туитър

Neuralink е проверявана и от Департамента по земеделие заради притесненията какви са експериментите с животни. А Департаментът по транспорт проверява дали има нарушения при преноса и депониране на биологични отпадъци от тези опити.

Добрата новина за Neuralink е, че тези допълнителни проверки най-вероятно няма да повлияят на мнението на FDA, стига да не се окаже, че някое от тези действия се е отразило на самата разработка или е компрометирало данни от експериментите.

Защо “най-мощната ракета“ на SpaceX избухна по време на полет

Конкуренцията не спи

Макар Neuralink да е най-известното име в тази набираща популярност ниша, тя далеч не е единствената компания. Една от тях е Science. Тя има своя платформа, която иска да позволи и на други фирми да използват нейната инфраструктура, за да създават релевантни продукти и услуги.

Science иска да изгради екосистема, в която тези технологии да са по-достъпни като цени и разходи за повече фирми и проекти. Само инструментите за изработка на подобни устройства могат да струват от 200 000 долара до 2 млн. долара. А за изграждане на производствена линия разходите са в стотици милиони.

Двама българи участвали в конструирането на ракетата на SpaceX

Целта на Science е да улесни поне в първите стъпки стартиращи компании, за да могат да развият продукти, които да потърсят по-лесно финансиране, защото повечето инвеститори вече искат да видят реален потенциал, а не само обещания на хартия.

Сред съоснователите на Science е Макс Ходак. Той е и съосновател на Neuralink, но напуска компанията през 2021 г.

Хаос в Туитър: Робърт Дауни Джуниър и Скалата без сини значки, Мъск плаща верификацията на Стивън Кинг

Друг конкурент е Synchron. Тя има конкретен проект, който за разлика от The Link, вече има разрешение от FDA за медицински тестове. Разработката е за електроди, които се внедряват в стент. Амбицията е чрез тях „да се направи мозъчен компютърен интерфейс, който може да има достъп до всеки ъгъл на мозъка, като използва неговите естествени магистрали – кръвопреносните съдове“.

На фона на всичко това Мъск и Neuralink ще трябва да се постараят доста. Милиардерът все още продължава да обявява публично твърде кратки срокове, които после създават неприятно усещане, че компаниите му не се справят със задачите. Всъщност техните проекти са много сложни и скъпи и забавянията са нещо съвсем нормално. Въпреки това The Link ще е много сложно предизвикателство, което е напълно възможно и да не се реализира в очаквания мащаб.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм