Най-мощната ракета, създавана някога, се взриви по време на първия изпитателен полет на космическия кораб на SpaceX, предназначен да изпрати астронавти до Луната, Марс и отвъд, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Гигантската ракета излетя успешно в 8:33 ч. централно време (1333 GMT) от Starbase, частния космодрум на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

Космическата надпревара не е глобална, а между щатите Колорадо и Алабама

Капсулата "Старшип" трябваше да се отдели от първата степен на ракетата-носител три минути след полета, но отделянето не се състоя и ракетата се взриви.

"Сякаш летателният тест не беше достатъчно вълнуващ, Starship преживя бързо непланирано разглобяване преди отделянето на степента", написа SpaceX в Туитър.

Въпреки неуспеха да завърши пълния летателен тест, SpaceX обяви изстрелването като успешно. "Изчистихме кулата, което беше единствената ни надежда", каза Кейт Тайс, инженер по системите за управление на качеството в SpaceX.

Мъск ще противодейства на изкуствения интелект с изкуствен интелект

"При тест като този успехът идва от това, което научаваме, а днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като се стремим да направим живота многопланетарен", написа SpaceX в Туитър.

Американската космическа агенция НАСА е избрала именно този космически кораб, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. - мисия, известна като "Артемида III" - за първи път след края на програмата "Аполо" през 1972 г.

Starship се състои от космически кораб с височина 50 метра, предназначен за превоз на екипаж и товари, който се намира на върха на ракета-носител "Super Heavy".

Първата 3D-принтирана ракета излетя, но не успя да достигне орбита

През февруари SpaceX проведе успешно тестово изстрелване на 33-те масивни двигателя Raptor на първостепенния ускорител, но космическият кораб "Старшип" и ракетата "Супер Хеви" за първи път летят заедно.

Интегрираният изпитателен полет имаше за цел да оцени работата им в комбинация.

Основателят на SpaceX Илон Мъск предупреди преди изстрелването, че е възможно да възникнат технически проблеми, и се опита да намали очакванията за първия изпитателен полет.

"Това е много рисков полет", каза той. "Това е първото изстрелване на много сложна, гигантска ракета. "Има милион начина, по които тази ракета може да се провали", каза Мъск.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм