Изкуственият интелект неизбежно ще се контролира сам, като може да "унищожи човечеството", макар че това ще бъде различно от сюжета на "Терминатор", смята американският милиардер Илон Мъск.

"Всичко върви натам, абсолютно", заяви Мъск пред Fox News, цитиран от БГНЕС.

„Вие просто излъгахте“. Мъск притесни репортер на Би Би Си в напрегнато интервю (видео)

Така той отговори на въпроса дали може да се появи изкуствен интелект, който да е невъзможно да бъде изключен, защото ще се контролира сам.

Милиардерът и технологичен магнат разкри, че ще създаде своя версия на чатбот с изкуствен интелект, наречен "TruthGPT".

"Ще стартирам нещо, което наричам TruthGPT, или максимално търсещ истината ИИ, който се опитва да разбере естеството на Вселената", каза Мъск. "И мисля, че това може да е най-добрият път към безопасността, в смисъл, че ИИ, който се грижи за разбирането на Вселената, е малко вероятно да унищожи хората, защото ние сме интересна част от Вселената."

Мъск призова за регулиране на тази област и за създаване на агенция, която да отговаря за нея, по-скоро рано, отколкото късно.

"Човек се опитва да регулира нещо едва след като се случат лоши неща. Ако това се случи в областта на ИИ, може да е твърде късно, конреолът ще бъде у ИИ", каза милиардерът.

Мъск отказа да изтрие скандална публикация на Медведев в Туитър

Той заяви, че ИИ, който не работи по предназначение, е по-опасен от лошите автомобили или самолети, защото има потенциала да "унищожи човечеството". Мъск отбеляза, че това няма да се случи точно по сценария на "Терминатор", тъй като "интелигентният" компонент на ИИ ще бъде в центровете за данни, а съзнателните машини за убиване са последният обрат в сюжета. "Роботите са крайният фактор", каза Мъск.

Според милиардера в технологичната индустрия има привърженици на разработването на супер ИИ възможно най-скоро. Мъск разкри, че съоснователят на Google Лари Пейдж е един от тях. Според Мъск в частните им разговори и дори публично последният е изразявал идеи за "дигитален бог". "Струва ми се, че той не се отнася достатъчно сериозно към безопасността, свързана с ИИ. Изглежда, че иска да види супер ИИ възможно най-скоро, по същество дигитален бог", каза Мъск.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм