След като най-мощната ракета, създавана някога, се взриви по време на първия изпитателен полет на космическия кораб на SpaceX, предназначен да изпрати астронавти до Луната, Марс и отвъд, от компанията излязоха с официално съобщение за причината.

“Най-мощната ракета“ на SpaceX избухна по време на изпитателен полет (видео)

В сайта на SpaceX наричат случилото се “истинско шоу” и разкриват, че “по време на изпитателния полет няколко двигателя отказаха, апаратът загуби височина и започна да пада”. След което е дадена командата за прекратяване на полета. 

“Както е стандартната процедура, площадката и околността бяха разчистени доста преди теста и очакваме пътят и плажът в близост до площадката да останат затворени до утре.

Бионсе и папата губят сините си значки след “прочистването” в Туитър

При подобен тест успехът идва от това, което научаваме, а днес научихме изключително много за превозното средство и наземните системи, което ще ни помогне да подобрим бъдещите полети на Starship”, допълват от компанията.

Гигантската ракета излетя успешно в 8:33 ч. централно време (1333 GMT) от Starbase, частния космодрум на SpaceX в Бока Чика, Тексас. Капсулата "Старшип" трябваше да се отдели от първата степен на ракетата носител три минути след полета, но отделянето не се състоя и ракетата се взриви.

Космическата надпревара не е глобална, а между щатите Колорадо и Алабама

"Сякаш летателният тест не беше достатъчно вълнуващ, Starship преживя бързо непланирано разглобяване преди отделянето на степента", написа SpaceX в Туитър.

Въпреки неуспеха да завърши пълния летателен тест, SpaceX обяви изстрелването като успешно. "Изчистихме кулата, което беше единствената ни надежда", каза Кейт Тайс, инженер по системите за управление на качеството в SpaceX.

Мъск ще противодейства на изкуствения интелект с изкуствен интелект

Американската космическа агенция НАСА е избрала именно този космически кораб, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. - мисия, известна като "Артемида III" - за първи път след края на програмата "Аполо" през 1972 г.

Русия случайно удари свой град, в центъра му се образува 20-метров кратер (видео и снимки)

Starship се състои от космически кораб с височина 50 метра, предназначен за превоз на екипаж и товари, който се намира на върха на ракета-носител "Super Heavy".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм