Българско участие в ракетата на SpaceX. Двама млади български инженери са работили по конструкцията на тази конкретна ракета, информира NOVA.

Единият се казва Орлин Велев, който е 27-годишен и през последните 6 години работи в компанията на Илон Мъск. Вторият инженер се казва Георги Петров. Има и трети българин – Кико Дончев, който по принцип работи за Мъск.

Защо “най-мощната ракета“ на SpaceX избухна по време на полет

Ракетата на SpaceX е съвместен проект на компанията на милиардера и на НАСА. Съоръжението успя да излети от втория опит за изстрелването му, но се взриви няколко минути след началото на полета в четвъртък. Изстрелването стана от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико.

В сайта на SpaceX наричат случилото се “истинско шоу” и разкриват, че “по време на изпитателния полет няколко двигателя отказаха, апаратът загуби височина и започна да пада”. След което е дадена командата за прекратяване на полета. 

“Най-мощната ракета“ на SpaceX избухна по време на изпитателен полет (видео)

Въпреки неуспеха да завърши пълния летателен тест, SpaceX обяви изстрелването като успешно. "Изчистихме кулата, което беше единствената ни надежда", каза Кейт Тайс, инженер по системите за управление на качеството в SpaceX.

Американската космическа агенция НАСА е избрала именно този космически кораб, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. - мисия, известна като "Артемида III" - за първи път след края на програмата "Аполо" през 1972 г.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм